Crowdfunding ‘zonnepanelen delen’ nadert einde

20 mei 2014

Zonnecentrale voetbalstadion Euroborg bijna uitverkocht

Het crowdfunding-project waarbij particulieren een zonnepaneel kunnen kopen dat ze niet op hun eigen dak hoeven leggen, loopt ten einde. Initiatiefnemers Essent en de stichting 1miljoenwatt hopen dat ze aanstaande zondag de ruim 1.000 zonnepanelen verkocht hebben die er op het dak van voetbalstadion Euroborg in Groningen passen.

Het eerste gedeelte van de zonnecentrale is medio februari al in gebruik genomen. Die uit 531 panelen bestaande installatie heeft intussen al meer dan 30.000 kilowattuur aan stroom opgewekt – oftewel genoeg om bijna 9 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Bestaande centrale uitgebreid met 561 panelen

De initiatiefnemers proberen nu om nog eens 561 panelen aan de man te brengen. Met een nog een korte actieperiode voor de boeg staan er nog zo’n enkele tientallen beschikbare zonnepanelen op de teller – al slinkt dit aantal met de dag.

Centrale doet goede zaken met zonnige weer

Het zonnige weer van de afgelopen dagen maakt dat de centrale momenteel erg goede zaken doet. Zondag werd zelfs een dagrecord geboekt: in één dag wekte de centrale 945 kilowattuur op. Dat is ongeveer een kwart van wat een gewoon huishouden in een heel jaar verbruikt.

Zonder gedoe zelf zonnestroom opwekken

De zonnecentrale op stadion Euroborg is met name interessant voor mensen die zonder gedoe zelf zonnestroom willen opwekken, vertelt voorzitter Sven Pluut van de stichting 1miljoenwatt: ‘De eigenaren doen een duurzame investering, terwijl ze naar hun eigen zonnepanelen geen omkijken hebben.’

Stroom verbruikt door FC Groningen

FC Groningen verbruikt de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt en betaalt hier de marktprijs voor aan de eigenaren van de panelen.

Nieuwsarchief