COBRA-kabel zorgt voor vergroening en versteviging datapositie Eemshaven

26 nov 2018

Met de aansluiting van de zogenaamde COBRA-kabel is de positie van de Eemshaven als groene stroomleverancier én als vestigingslocatie voor data-gerelateerde bedrijvigheid  verstevigd. Medio november is de ruim 325 km lange kabel met behulp van en kabeltransportschip en twaalf begeleidingsschepen aan land gebracht in de Eemshaven.. Het Nederlandse elektriciteitsnet wordt hiermee via de Eemshaven verbonden met het Deense Endrup.

Tegelijkertijd met de hoogspanningskabel is er glasvezel mee gelegd naar Esbjerg, wat de Eemshaven versterkt als hub voor onder andere datacenters. De haven wordt daarmee onderdeel van het scharnierpunt van internationale verbindingen dat Esbjerg al is. Voor dit deel van Europa is de glasvezelverbinding via de Eemshaven dan de snelste route naar Scandinavië.

De uitwisseling van elektriciteit met buurlanden wordt steeds belangrijker nu de afhankelijkheid van elektriciteit uit zon en wind toeneemt. Omdat we niet kunnen beïnvloeden hoeveel zon en wind er is, is het noodzakelijk dat we soms bij de buren terecht kunnen. Nederland had al verbindingen met Duitsland, België, Groot-Brittannië en Noorwegen. Daar komt Denemarken nu dus bij.

Nog een klein jaar werk

De kabel heeft een capaciteit van 700 megawatt en kan daarmee bijna een stad als Amsterdam van stroom voorzien.  Over ongeveer een jaar zijn alle werkzaamheden afgerond en kan met de uitwisseling van elektriciteit worden begonnen. Netbeheerder TenneT zorgt ervoor dat Nederland en Denemarken groene stroom kunnen uitwisselen.

Windenergie

De Eemshaven is niet alleen basis- of servicehaven voor de offshore wind industrie, maar is tevens de aanlandingshaven voor internationale verbindingen, vooral voor windenergie. Er bevinden zich een aantal converter stations in de Eemshaven en er zijn verbindingen met Noorwegen, Groot-Brittannië en Duitsland. Wanneer de COBRA -kabel voltooid is, is de Eemshaven dus eveneens verbonden met Denemarken (2019). Bovendien is de COBRA-kabel zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te kunnen sluiten. Hierdoor draagt de kabel bij aan de verwezenlijking van een duurzaam internationaal energielandschap, een streven van de Europese Unie.  

Nieuwsarchief