Blog: Energy Valley Platformlid - UnitedConsumers

01 jul 2016

Duurzame energie aantrekkelijker voor consument

Duurzame energie in opmars
De elektriciteit die uit het stopcontact komt, of het nu groene of grijze stroom is, heeft altijd dezelfde werking. Toch maakt het merendeel van de Nederlandse consument (64%) gebruik van groene stroom en wordt het ook steeds normaler.

Om te garanderen dat de stroom die de consument uit het stopcontact krijgt ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt, dienen energieleveranciers zich aan bepaalde eisen te houden. Sinds 2004 moeten zij met Garanties van Oorsprong (GvO) aantonen dat hun stroom werkelijk afkomstig is van windkracht, waterkracht, zonnekracht of biomassa-installaties. Deze regeling valt onder de Autoriteit Consument en Markt, die de consument beschermt tegen oneerlijke praktijken.
Daarnaast zijn de leveranciers sinds 2005 verplicht om de consument jaarlijks te informeren over de wijze waarop de geleverde stroom is opgewekt middels een stroometiket. De consument krijgt hierdoor meer inzicht in de wijze waarop de elektriciteit is opgewekt.

Vooralsnog blijft het opwekken van duurzame energie duurder dan het verkrijgen van grijze stroom. Toch daalt de prijs van duurzame stroom de laatste jaren. Dit komt onder andere door de toename van de hoeveelheid zonnecellen en windturbines in Europa. Doordat het aanbod in groene stroom toeneemt, zullen de prijzen hiervan nog verder gaan dalen. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de consument. Het percentage van Nederlandse huishoudens dat gebruik maakt van groene stroom, zal hierdoor dan ook nog verder toenemen.

Duurzaamheid bij UnitedConsumers Energie

Door de prijsdaling wordt voor veel Nederlandse consumenten het overstappen naar groene stroom steeds aantrekkelijker. UnitedConsumers draagt als energieleverancier graag bij aan een duurzame toekomst. Daarom levert UnitedConsumers Energie al een aantal jaren groene stroom tegen eenzelfde tarief als grijze stroom aan al haar klanten. De duurzame energie die UnitedConsumers levert bestaat uit: 70% waterkracht, 20% biomassa en 10% wind.   

UnitedConsumers informeert en adviseert consumenten over het besparen van energie, een duurzaam verbruik, maar ook over het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen meer produceren dan dat de consument zelf nodig heeft, is het mogelijk om energie terug te leveren aan UnitedConsumers Energie. De opgebrachte energie van de zonnepanelen wordt door UnitedConsumers verrekend met de hoeveelheid afgenomen energie, ook wel salderen genoemd. Met het bieden van groene energie en het informeren van consumenten over duurzame opties, probeert UnitedConsumers als energieleverancier een steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst.

 

Nieuwsarchief