Blog: Energy Valley Platformlid - EnShared

08 jun 2016

Postcoderoos maakt zonne-energie bij VvE rendabel

Dat het investeren in zonnepanelen een rendabele investering is voor woningeigenaren is inmiddels algemeen geaccepteerd. Het is dan ook niet raar dat de groei van stroomproductie middels zonnepanelen flink toeneemt.
 

Vereniging van Eigenaren profiteren nog niet van zon

Een doelgroep die nog beperkt investeert in zonne-energie is de Vereniging van Eigenaren (toch een slordige 10-15% van het Nederlandse woningaanbod.). Maar waarom blijven zij achter in deze ontwikkeling? Anders dan een grondgebonden woning, kan een appartement niet zomaar zonnepanelen op zijn stukje dak zetten om zo stroom te produceren. Het dak is namelijk van iedereen en in het splitsingsakte en model-regelement staan afspraken over het gebruik hiervan. Dat hoeft geen probleem te zijn en VvE’s die graag willen kunnen hier gezamenlijk tot beslissen. Wat vaak nog een uitdaging blijkt is om tot een geschikte financiële opstelling te komen.
 

De keuze is reuze echter niet altijd rendabel

Er zijn verschillende methodes om tot een geschikte installatie te komen. In onderstaande afbeelding zijn de drie meest voorkomende varianten afgebeeld.
 

 

Wat veel al toegepast wordt is om een systeem uit te leggen wat voldoende opwekt voor het verbruik van de algemene voorzieningen. In situaties waar het gezamenlijk verbruik niet meer dan 10.000 kWh is, levert dit mooie rendementen op. De installatie zal echter niet meer dan 55 panelen bedragen. het rendement daalt snel door de lagere opbrengst per kWh (door de lagere energiebelasting).
Een andere optie is het individueel salderen van stroom naar de appartementseigenaren, middels een zogenaamde ‘stroomverdeler’. Het rendement per kWh is goed en eigenaren krijgen direct geleverd zonder tussenkomst van een energieleverancier. De investeringskosten in hardware en montage van bekabeling maakt de oplossing echter wel een stuk duurder.

Postcoderoos biedt oplossing
Sinds begin 2016 is de postcoderoos regeling verruimd. Bij deze oplossing levert de VvE haar geproduceerde stroom direct, middels een bestaande of nieuwe teruglevermeter, aan een energieleverancier naar keuze. Voor de stroom krijgen zij een vergoeding van 3-5 €ct/ kWh. Daar bovenop krijgen alle individuele leden middels een jaarlijkse administratieve verrekening op de jaarnota van hun energieleverancier een korting op de energiebelasting. Er worden dus geen kabels naar de individuele leden getrokken. De korting op het verlaagd energiebelasting tarief is verhoogd naar een volledige vrijstelling van de energiebelasting (12€ct/ kWh) over een periode van 15 jaar. Doordat er geen beperking is in opgewekte stroom kunnen er grotere installaties worden geïnstalleerd wat weer resulteert in inkoopvoordeel.  Dit levert in veel gevallen een aantrekkelijk rendement van meer dan 5%.

Voor een vereniging van eigenaren die gezamenlijk besluit om te investeren in zonne-energie is de postcoderoos een aantrekkelijk optie geworden. Het biedt daarbij ook een flexibele oplossing waar ook nieuwe bewoners zich bij kunnen aanmelden.
EnShared is een ervaren ontwikkelaar en biedt een stapsgewijs plan aan om samen met de Vereniging van eigenaren de mogelijkheden te bekijken en tot een passende oplossing te komen. Zo profiteren alle leden van de vereniging van eigenaren van een gedeeld zonnedak.

Nieuwsarchief