Bezoek de duurzame Elfstedenhal op 13 juni

04 jun 2015

Ieder jaar stellen leden van Bouwend Nederland bouw- en infraprojecten open voor het publiek. In Leeuwarden openen Bouwgroep Dijkstra Draisma en Jorritsma Bouw, in samenwerking met de Stichting IJshal Leeuwarden en de gemeente Leeuwarden, de bouwhekken van de nieuwbouwlocatie De Elfstedenhal. Bent u nu al nieuwsgierig hoe deze nieuwe ijshal eruit komt te zien? Of wilt u weten hoe wij dit project zo duurzaam mogelijk uitvoeren? U kunt de locatie gratis bezoeken en u laten informeren door medewerkers die dagelijks op deze locatie aan het werk zijn. Ook kinderen zijn van harte welkom en maken op een speelse manier kennis met de bouw!

Wat wordt er gebouwd?
Leeuwarden opent vanaf september 2015 een nieuwe ijshal met 400 meter baan en speciale hal voor ijshockey, shorttrack, kunstrijden enzovoorts. De Elfstedenhal wordt gevestigd op een nieuwe locatie aan het Fryslânplein, vlakbij de oude Leeuwarder IJshal aan de Heliconweg. De bouw van de nieuwe Elfstedenhal wordt gerealiseerd door een Fries Consortium bestaande uit Bouwgroep Dijkstra Draisma, Jorritsma Bouw, GEAR Architecten, Pranger-Rosier, ITBB en Ekwadraat. Er is gekozen voor een ‘Design & Build’ aanbesteding, waarbij ook de energielevering en het onderhoud voor 25 jaar in handen is van de Bouwcombinatie. Het ontwerp van de nieuwe Elfstedenhal is een sfeervolle verbeelding van het schaatsen door het landschap en de Elf Steden, passend bij de Friese identiteit.

Slimme oplossingen
Het gebouw zal zich onderscheiden door een zeer laag energieverbruik. Zo wordt de warmte die de koelinstallatie produceert, gebruikt voor verwarming en via een warmtepomp als basis gebruikt voor douchewater. Datzelfde water wordt ook verwarmd door een WKK die draait op methaangas dat vanaf de afvalstortplaats zeshonderd meter verderop door een leiding wordt aangevoerd. De WKK zorgt verder voor elektriciteit. Elektriciteit dat door slim gebruik van aanwezigheidsschakelingen en ledverlichting beduidend minder nodig is dan in een conventionele hal. De WKK en een groot aantal zonnepanelen zorgen samen voor een aanzienlijk deel van de elektriciteitsbehoefte. De overige elektriciteit wordt groen ingekocht.

Het resultaat is dat de ijshal geen aardgas hoeft te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden. En dat de hoeveelheid opgenomen energie door verlichting vijftig procent lager ligt dan gemiddeld. Kortom: een ijshal waarbij een van de meest onzekere factoren, energiegebruik en -kosten, beheersbaar zijn gemaakt. De hal is grotendeels onafhankelijk van de markt; de energie-exploitatie is daardoor handelbaar en duurzaam.

Wat is er te zien?
De ijshal is er voor de inwoners van Leeuwarden en wijde omgeving. Op zaterdag 13 juni kunt u alvast een voorproefje krijgen doordat wij de bouwplaats voor een groot deel openstellen. Hier staan medewerkers van de Bouwcombinatie u graag te woord om bijvoorbeeld uitleg te geven over de constructie of het ontwerp. U bent van 10.00 tot 16.00 uur welkom en aanmelden is niet nodig. Meer informatie over de Dag van de Bouw leest u op: www.dagvandebouw.nl

Parkeren
Parkeren kunt u deze dag op het parkeerterrein van het WTC Expo aan de Heliconweg 52. Via bewegwijzering ter plaatse vindt u de parkeerplaatsen en de ingang van de bouwplaats. Bent u op de fiets? Deze kunt u kwijt tegen de (drang)hekken op het parkeerterrein.

Bron: Ekwadraat

 

Nieuwsarchief