Afsluitdijk volgens Wetsus niet ideaal voor Blue Energy

23 dec 2013

De Afsluitdijk is volgens Cees Buisman van het Waterinstituut Wetsus niet de meest ideale plek voor een grootschalig vervolg van de proef met Blue Energy. Bij Blue Energy wordt stroom geproduceerd door zoet en zout water te mengen. Volgens de wetenschappelijke directeur is er een fabriek van een kilometer lang nodig als ze willen opschalen tot een capaciteit van 7000 megawatt. Vanwege bezwaren uit de natuurhoek zal die fabriek er niet snel komen. Rotterdam is dan geschikter, zo denkt de wetenschappelijke directeur van Wetsus.

Biologen denken dat zo'n grote energiecentrale schadelijk is voor de functie van kraamkamer voor de Waddenzee. Want tijdens het filteren van zoet water worden slibdeeltjes, chemische vervuiling maar ook algjes en eitjes eruit gehaald. En dat zou er toe kunnen leiden dat het water in de Waddenzee te steriel wordt. Wetsus laat dat nu onderzoeken. Volgens Buisman zou Blue Energy echter kunnen zorgen voor een impuls van de natuur in de Waddenzee omdat het water helderder wordt.

Buisman denkt dat er in Rotterdam minder bezwaren zijn, omdat daar geen natuuraspiraties meer zijn. Bovendien is daar de energieopbrengst veel hoger omdat er meer zoet water is en het zoute water zouter is.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief