Zuid-Nederland en Vlaanderen zetten belangrijke stap in ontwikkeling waterstoftechnologie

22 feb 2010

Een Antwerpse chloor-alkalifabriek SolVin krijgt een 1 MW-brandstofcel die overtollige waterstof uit de fabriek omzet in elektriciteit. Volgens het Technisch Weekblad is het een belangrijke stap in de ontwikkeling van de waterstoftechnologie.

De brandstofcel in de haven van Antwerpen zal naast het leveren van elektriciteit ook dienen als onderzoeksproject. De installatie, die ruim vijf miljoen euro heeft gekost, moet aantonen dat het mogelijk is om uit waterstof elektrische stroom tot een piekvermogen van 1,7 MW te produceren. Ook zullen er tests tot 250 kW plaatsvinden, die van belang zijn voor de toepassing van brandstofcellen in auto’s. Het Waterstofregioproject zal de komende jaren in de regio’s Vlaanderen en Zuid-Nederland veertien miljoen euro investeren. Dat geld zal onder meer gaan naar de bouw van waterstofstations.

Het project is het eerste wapenfeit van het net opgezette samenwerkingsverband Waterstofregioproject Vlaanderen-Zuid-Nederland. Het verband ging een jaar van geleden van start en heeft als doel om het gebruik van waterstof te bevorderen.

Bron: Technisch Weekblad

Nieuwsarchief