Zonnepanelen maken verkoop huis aantrekkelijker

23 okt 2013

Een huis met zonnepanelen is aantrekkelijk. Zeker 44 procent van de Nederlanders koopt liever een huis mét dan zonder panelen. Een op de drie wil hiervoor best meer betalen, gemiddeld 4.000 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu. Onder het motto Zonnepanelen zonder zorgen maakt Natuur & Milieu het mensen gemakkelijk goede zonnepanelen aan te schaffen tegen een aantrekkelijke prijs.

In een vastzittende huizenmarkt is een snelle verkoop van het huis voor veel Nederlanders een droom. Uit het onderzoek van Motivaction onder mensen boven de dertig jaar blijkt dat zonnepanelen de verkoop van je huis flink bevorderen: 44% koopt liever een huis mét dan zonder panelen. Ron Wit van Natuur & Milieu: 'Als je overweegt om zonnepanelen te nemen, hoef je je dus niet te laten weerhouden door eventuele verhuisplannen. Je profiteert direct én hebt meer kans om je huis snel te verkopen.'

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) denkt dat een huis meer waard wordt met zonnepanelen. Dertig procent van hen denkt dat het huis zelfs 5.000 euro of meer in waarde stijgt. Het gaat dan om een gemiddelde koopwoning tussen de twee en drie ton met een gemiddelde set van tien zonnepanelen, waarvan de prijs onder de 5.000 euro ligt. 'Zonnepanelen verdienen zich dubbel terug. Eigen zonnestroom is goedkoper dan stroom van je energiebedrijf. En potentiële kopers zijn ook nog eens bereid meer te betalen voor jouw huis met zonnepanelen,' aldus Wit.

Zon Zoekt Dak: ook zonder subsidie voordelig Natuur & Milieu is samen met Eneco een nieuwe actie gestart voor zonnepanelen. Opvallend is dat het nu ook zonder subsidie mogelijk is voor een goede prijs zonnepanelen aan te schaffen. Panelen zorgen voor een besparing op de energierekening van minimaal 16 procent, een rendement op de investering dat zeker drie keer zo hoog is in vergelijking met het vastzetten van het geld op een bankrekening, een terugverdientijd van rond de 10 jaar met een levensduur van zeker 25 jaar. Een pakket van 10 panelen kost 4.525 euro.

Het onderzoek is in opdracht van Natuur & Milieu uitgevoerd door Motivaction onder een representatieve steekproef van 722 Nederlanders tussen 30 en 70 jaar.

Nieuwsarchief