Zonnepaneelfabriek zoekt investeerders

31 aug 2009

Zonnepaneelfabrikant Apa in Leeuwarden is haastig op zoek naar investeerders die het onderzoeksprogramma naar een subsidieloos paneel willen versnellen. Apa heeft onlangs de commerciële productie van de panelen met een jaar moeten uitstellen. Het Blijswijkse bedrijf dat in 2007 in Leeuwarden begon, heeft een revolutionair paneel ontwikkeld in de zogenaamde dunne film zonneceltechnologie. Hierbij worden glasplaten voorzien van een zeer dun geleidend laagje.

Normaal moeten de laagjes in een speciale ruimte worden aangebracht, maar Apa heeft een methode ontwikkeld om het laagje onder normale omstandigheden aan te brengen. De productie is een jaar verschoven omdat de opschaling naar grotere panelen moeizaam verloopt. Het bedrijf kan tot nu toe kleine panelen zonder problemen produceren, maar om de grotere subsidieloze panelen te maken, heeft het bedrijf extern kapitaal nodig om de kinderziektes die bij de opschaling ontstaan, te verhelpen. Bij de grotere panelen is de kans op gaatjes en stofjes in de lagen groter dan bij de kleinere panelen.

Vijf onderzoekers proberen nu de om deze kinderziektes in de geleidende lagen te verhelpen. Het onderzoek wordt gefinancierd door eigen kapitaal met krediet van de Rabobank en de NOM. Apa haalt haar omzet voornamelijk met de productie van touch-screens voor elektronica- en navigatieapparatuur. 

 

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief