Zonnedaken voor zes publieke Leeuwarder gebouwen

12 apr 2013

Op zes publieke gebouwen van de gemeente Leeuwarden liggen nu zonnepanelen. Vandaag nam wethouder Isabelle Diks de zonnepanelen op twee sporthallen van het Kalverdijkje officieel in gebruik. Dat gebeurde tijdens de prijsuitreiking van de meest energieke klas van Leeuwarden. Verder hebben het Stadskantoor, sporthal Rengers, wijkcentrum ’t Knooppunt en sportcomplex Wiarda nu zonnepanelen. Op alle locaties hangt een display waarop de opgewekte zonnestroom staat.  

De productie van zonne-energie is één van de speerpunten uit de samenwerkingsagenda ‘Slim met water en energie’ van de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân. “De gemeente heeft een voorbeeld- en aanjaagfunctie. Daarom hebben we op een aantal gemeentelijke gebouwen zonnepanelen laten plaatsen. We onderzoeken welke publieke gebouwen nog meer geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook op die gebouwen willen we zonnepanelen plaatsen. Het zou mooi zijn als andere bedrijven ons voorbeeld volgen, maar in ieder geval geldt dat we niets van een ander vragen wat we zelf niet doen”, aldus wethouder Isabelle Diks.  

In totaal zijn er op de zes gebouwen 450 zonnepanelen geplaatst. Die zorgen samen voor een jaarlijkse productie van 110.000 kWh. Dat staat gelijk aan de energievoorziening van 30 huishoudens. Ook is er een CO2-reductie van ongeveer 50 ton.  

Samenwerkingsagenda Slim met water en energie

Fryslân en Leeuwarden zijn koplopers op het gebied van duurzame energie en watertechnologie. In de provincie zijn veel groene initiatieven en projecten. Verder komt in Leeuwarden de modernste watercampus van Europa. Uiteindelijk willen Fryslân en Leeuwarden onafhankelijk zijn van de huidige brandstoffen zoals olie en gas. Onze koppositie willen we omzetten in banen. Daarom werken de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden nauw samen in de samenwerkingsagenda Slim met water en energie.

bron: Gemeente Leeuwarden

Nieuwsarchief