Zon motor voor de Friese economie

26 apr 2012

50 MegaWatt zonnestroom en 75 banen om dit tussen nu en 2015 te realiseren. Dat zijn de ambities van de provincie Fryslân voor Sinnestroom. Woensdag presenteerde gedeputeerde Hans Konst zijn plannen voor zonnestroom aan zonne-energie ondernemer Johan Bakker uit Surhuisterveen. 50 MW is ruim 1% van de totale elektriciteitsvraag in Fryslân. Dat is voldoende voor ongeveer 12.500 Friese huishoudens. Op dit moment ligt er ongeveer 5 MW in Fryslân.

De prijs van een zonnepaneel is de afgelopen jaren sterk gedaald. Daarmee is zonne-energie een betaalbaar en groen alternatief. Vooral voor kleinverbruikers, zoals burgers en het MKB, maar ook voor agrariërs.

Directeur van Awizon Johan Bakker is tevreden over de plannen van de provincie Fryslân. “Zonnepanelen zijn gewoon een goede investering. Helaas is er vaak nog een verkeerd beeld van zonnepanelen. Dat het bijvoorbeeld niet aantrekkelijk zou zijn zonder subsidie. Maar ze geven meer rendement dan de rente op je spaarrekening. Daarom is het goed dat de overheid de Friese burger goed gaat informeren,“ legt Bakker uit.

De strategie van de  provincie Fryslân is gericht op het oplossen van de aandachtspunten per doelgroep. Doelgroepen zijn kleinverbruikers en grootverbruikers. We houden rekening met de ruimtelijke kwaliteit. De eerste acties richten zich op communicatie naar de Friese burger, financieringsmogelijkheden en  zonnestroom op publieke gebouwen.

Programma Duurzame Innovatie

Sinnestroom is één van de onderwerpen van het programma Duurzame Innovatie. Met een Friese aanpak werkt de provincie Fryslân aan een sterk en gezond Fryslân. Samen met dorpsbelangen, inwoners en gemeenten. En samen met woningcorporaties, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. De provincie zet in op energie besparen en het opwekken van duurzame energie en op werkgelegenheid.

Bron: provincie Fryslân

Nieuwsarchief