Zijlstra vindt windmolenbeleid onverantwoord

28 dec 2009

Om de subsidies voor het windmolenbeleid te bekostigen, moeten de Nederlandse belastingbetalers de komende decennia 55 miljard euro opbrengen. Dat zegt VVD-Kamerlid Zijlstra. De komende jaren lopen de kosten op tot ruim 6000 euro per Nederlandse afnemer.

Zijlstra heeft alle subsidies van de ministers Cramer en Van der Hoeven in kaart gebracht, maar tekent aan dat het bedrag nog enkele miljarden euro’s hoger moet worden geraamd omdat het kabinet de kosten van een inefficiënter gebruik van gangbare centrales niet meerekent. 

De nieuwe windmolens gaan, tijdens de bouw, het onderhoud en hun levensduur van vijftien jaar, 55 miljard euro kosten. Reden is dat de kostprijs van windenergie waarschijnlijk veel hoger blijft dan die van stroom die uit fossiele brandstoffen wordt gewonnen.

Zijlstra stelt in De Telegraaf dat hij deze subsidieregen onverantwoord vindt, omdat het veel te duur zou zijn. Bovendien meent hij dat het de elektriciteitsprijs opdrijft omdat windmolens niet zonder achtervang kunnen voor het geval het niet waait. Doordat extra gas- en kolencentrales door deze discontinuïteit vaker opgestart en afgeremd moeten worden, worden ze duurder dan wanneer ze continu stroom opwekken, meent Zijlstra.

Zijlstra eist dat de ministers de omvang van de inefficiëntie laten berekenen. 

Volgens minister Cramer zullen de noodzakelijke subsidiebedragen uiteindelijk dalen

Bron: De Telegraaf

Nieuwsarchief