Zes hogescholen genomineerd voor GasTerra Transitie Jaarprijs

08 feb 2010

Studenten van zes hogescholen zijn genomineerd voor de tweede editie van de GasTerra Transitie Jaarprijs. Milieuminister Jacqueline Cramer zal deze prijs van 50.000 euro op 18 maart in Madurodam uitreiken aan de bedenkers van het idee dat volgens de jury het meeste bijdraagt aan de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening.

De inzendingen waren ook dit keer bijzonder gevarieerd: van een certificeringsysteem dat de duurzaamheid van producten voor consumenten inzichtelijk maakt via een origineel opslagsysteem voor warmte tot het verlagen van het huishoudelijk energiegebruik door de grootste energieverslinders in huis aan elkaar te koppelen. Andere genomineerden concentreerden zich op het experimenteren met duurzame oplossingen en het bundelen van kennis op dit gebied.

De genomineerde hogescholen zijn Avans Hogeschool Den Bosch, Hogeschool HAS Den Bosch, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Hogeschool Zuyd Heerlen. In totaal zijn acht projecten genomineerd.

De GasTerra Transitie Jaarprijs daagt uit tot het bedenken van creatieve, innovatieve en in de praktijk toepasbare ideeën rond energieverbruik en duurzaamheid. Denk aan technische innovaties die de energie-efficiëntie verhogen, de inzet van duurzame energiebronnen bevorderen of de CO2-uitstoot verminderen. Maar ook vondsten die het gedrag van energieconsumenten gunstig beïnvloeden, komen in aanmerking voor de prijs. Deze ideeën hebben we nodig om in de huidige transitieperiode, waarin we nog grotendeels afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, steeds doelmatiger met energie te leren omgaan en duurzame alternatieven ruim baan te geven.

GasTerra heeft in totaal een prijzengeld van 100.000 euro beschikbaar gesteld. De prijs voor het beste idee, de GasTerra Transitie Jaarprijs, bedraagt 50.000 euro, de tweede prijs is 20.000 euro en er zijn drie derde prijzen van 10.000 euro. Van deze bedragen ontvangt de hogeschool van de winnende student(en) 90 procent om het idee verder te ontwikkelen en te realiseren. De overige 10 procent van het bedrag gaat naar de student(en).

De winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury, die onder leiding staat van Hugo Brouwer, directeur energietransitie van het ministerie van Economische Zaken. De andere juryleden zijn Hans Alders, voorzitter van EnergieNed, en Han Brezet, hoogleraar duurzame productontwikkeling.


Bron: HBO-raad

Nieuwsarchief