Zeeboerderij moet wier kweken voor voedsel en energie

28 mrt 2011

Hortimare, Ecofys en ATO hebben, in samenwerking met een aantal onderzoeksinstituten en bedrijven, met hun innovatieve plan van een multifunctionele duurzame zeeboerderij een prijsvraag gewonnen van Rijkswaterstaat voor meervoudig ruimtegebruik in de Noordzee. Die duurzame boerderij moet zich richten op het kweken van zeewier voor voedsel, diervoer en energie. Met de prijs hebben ze kennis en capaciteit van Rijkswaterstaat (RWS) gewonnen om hun concept te gaan ontwikkelen.

Het toenemend aantal functies op de Noordzee vraagt om meervoudig ruimtegebruik. Rijkswaterstaat, als beheerder van het Nederlandse deel van de Noordzee, wil dit graag stimuleren. Het plan van de zeeboerderij voorziet daar ook in. Te denken valt aan zeewierkweek met windenergie op zee, met zandwinning, met andere aquacultuur en met visserij.

Volgens Ecofys heeft Zeewier de toekomst als duurzame groene grondstof voor vele doeleinden. Het is wel noodzaak om te boeren op zee; volgens Ecofys een enorme uitdaging. ‘Maar het biedt ook vele nieuwe kansen voor de Nederlandse industrie’, legt Anouk Florentinus als projectleider van het kennis- en innovatieinstituut uit.

Het voorstel werd geprezen omdat het een helder en concreet concept is, dat tevens op korte termijn met interessante financiële perspectieven kan worden gerealiseerd. Mede dankzij de prijs kan een stichting worden opgezet, die zich zal inzetten voor de realisatie en het beheer van een proefboerderij. Op die proefboerderij kunnen de eerste combinaties van zeewierkweek met andere functies worden onderzocht. Het is de bedoeling dat de kleinschalige proefboerderij op zee in 2013 een feit is.

Bron: Energieraad/Ecofys

Nieuwsarchief