Wetsus haalt grondstoffen en energie uit urine

03 sep 2013

Ieder mens moet een paar keer per dag een plasje plegen. Normaal gesproken wordt deze urine afgevoerd via het riool, maar bij watertechnologie-instituut Wetsus onderzoekt men methoden om er waardevolle grondstoffen uit te halen en zelfs energie mee op te wekken.

In de Leeuwarder Courant beschrijft Wetsus-onderzoeker dr. Philipp Kuntke hoe de verwerking van opgevangen urine kan bijdragen aan een duurzame samenleving. Door de huidige manier van afvalwaterwaterinzameling wordt urine samengevoegd met ander huishoudelijk afvalwater en komt sterk verdund aan bij zuiveringsinstallaties. Om dit afvalwater vervolgens weer te zuiveren, kost energie. Door urine decentraal op te vangen (dus voordat het verdund is) bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, kantoren en scholen kunnen stoffen als stikstof en fosfaat gemakkelijker worden verwijderd en hergebruikt.

Als bijvangst kan via een brandstofcel energie worden opgewekt, omdat in urine bacteriën leven die organisch materiaal in elektronen kunnen omzetten. Deze techniek verkeert volgens Kuntke echter nog in een ontwikkelingsstadium en levert vooralsnog slechts zeer kleine hoeveelheden energie.

Om de benutting van urine verder te ontwikkelen voert Wetsus in samenwerking met het Wetterskip Fryslân een proef uit waarbij de urine van vijftien medewerkers wordt opgevangen en verwerkt.

Bronnen: Dagblad van het Noorden / Wateralliance.nl

Nieuwsarchief