Wethouder plaatst kroon op Green Planet

03 jun 2013

Op vrijdagmiddag 31 mei werd door Wethouder Anno-Wietze Hiemstra de kroon op Green Planet gezet middels een heuse telescoopkraan. Hiermee werd het hoogste punt van de dome van Green Planet bereikt. Green Planet is een uniek multi-fuel tankstation, waar naast alle conventionele transportbrandstoffen ook alle duurzame brandstoffen zijn te verkrijgen. Bijvoorbeeld biodiesel, elektriciteit en Groen Gas, dat via een pijpleiding rechstreeks van Attero in Wijster naar Green Planet wordt getransporteerd. Op termijn gaat Green Planet ook LNG en waterstof verhandelen.

“Dit is zo’n moment die je niet zomaar aan je voorbij kunt laten gaan, aldus Edward Doorten. Dat de bouw zo snel en zo voortvarend tot op heden heeft kunnen verlopen is heb ik volledig te danken aan een consortium Hoogeveense bedrijven en een rasecht Fries bedrijf. Zonder de bevlogenheid van de directies en medewerkers van HuneBouw, Zuidema Groep, Ten Kate installatietechniek en MokoBouw tankinstallaties was dit nooit zo snel, maar vooral ook foutloos en in een plezierige sfeer gelukt”, zo stelt een tevreden Edward Doorten.

Betrokkenheid Energy Valley

Stichting Energy Valley is al vanaf het begin betrokken bij het tot stand komen van het Green Planet project. De stichting heeft met name ondersteuning geleverd op het inhoudelijke vlak en bij het verkrijgen van subsidies. Patrick Cnubben, manager Groene Grondstoffen bij Energy Valley heette de aanwezigen namens Green Planet, Bovag en Energy Valley van harte welkom en memoreerde kort het ontstaan van dit initiatief. 

Patrick Cnubben van Energy Valley heette alle aanwezigen welkom en legde een prachtig verband tussen het ronde gat bovenin de dome en de tempel het Pantheon in Rome welke nu bijna 2000 jaar na de herbouw in 125 jaar na Chr. nog steeds vier overeind staat; dit is een goede voorbode voor Green Planet, zo gaf de Team Manager Bio Energy & Gas van Energy Valley aan.  

Openingshandeling

Wethouder Anno-Wietze Hiemstra kwam niet met lege zakken naar Green Planet want achter de schermen wordt allang gewerkt aan de nieuwste ontwikkelingen bij Green Planet. LNG als transportbrandstof voor het zware transport. De Wethouder gaf in zijn toespraak aan dat het College van B&W voornemens is om positief te gaan besluiten inzake een LNG tankfaciliteit bij Green Planet wanneer hiertoe officieel het verzoek zal worden ingediend, rekeninghoudend met alle wettelijke kaders en procedures. Over de ondernemer Edward Doorten sprak de Wethouder vol lof, een echte Drentse doordouwer die soms de gemoederen op het gemeentehuis behoorlijk bezig houdt, ‘de inkt is nog niet droog van de ene vergunning, of Edward staat alweer voor de deur met weer een nieuw idee, die hij met al zijn enthousiasme brengt, voor de volgende vergunning’, zo gaf de Wethouder een glimlach op zijn gezicht aan Een project als Green Planet past uitstekend bij de doelstellingen kwaliteit van de gemeente Hoogeveen.

Vervolgens gaf de Wethouder het startsein aan de telescoopkraan, die daaropvolgend de nok, ook wel kroon genoemd bovenop de in aanbouw zijnde dome plaatste.

Afrondend

Tot slot bedankte Edward Doorten, initiatiefnemer en eigenaar van Green Planet alle aanwezigen. “U kunt hier straks naast de normale brandstoffen zoals diesel en euro, zeker zes verschillende soorten alternatieven brandstoffen tanken: twee soorten bio-ethanol, twee soorten biodiesel, groen gas en elektrisch laden. De tanks en de gehele infrastructuur liggen in de grond! En niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor het zware wegtransport. Dankzij de inzet van veel partijen waaronder de provincie Drenthe, gemeente Hoogeveen is dit gerealiseerd. Ik wil iedereen daar hartelijk voor bedanken! Green Planet is een uniek concept. Naast het feit dat hier transportbrandstoffen worden verkocht is het ook een tourist-hub. Vanuit hier kunnen fietsers en wandelaars bijvoorbeeld hun tochten door het nabijgelegen natuurgebied Dwingelderveld plannen. Er is alle gelegenheid voor een kopje koffie op het binnenterras of het lounge-buitenterras. En ook is er een businesscenter waar Het Nieuwe Werken in praktijk wordt gebracht.

De laatste etappes zijn ingegaan, de finish is in zicht en dan zijn we klaar om onze toekomstige klanten te ontvangen. Ik realiseer mij heel goed, zeker in tijden als deze dat het een gunst is als een klant bij je komt. En dat is juist de basis hoe we hier u en alle mensen om u heen gaan ontvangen, met een grote vorm van gastvrijheid, het gevoel van welkom zijn, alles tot in de puntjes voor elkaar!’

Green Planet

Het doel van Green Planet is de verkoop en het gebruik van duurzame brandstoffen te bevorderen en hiermee een bijdrage te leveren aan een klimaatneutrale en duurzame vorm van energie ten behoeve van de mobiliteitsector. De totstandkoming van Green Planet wordt gesteund door de provincie Drenthe, gemeente Hoogeveen, Bovag, TechnologieCentrum Noord-Nederland en de stichting Energy Valley. De realisatie vergt een investering van circa 2,5 miljoen euro. Het Rijk ondersteunt het project met een bijdrage van €973.525 uit de Unieke Kansen Regeling (UKR) voor energietransitieprojecten. Green Planet zal verrijzen aan de A28 bij de afslag Pesse.

Nieuwsarchief