Victron Energy kiest voor accu's MG Electronics

31 mrt 2011

Victron Energy gaat de door MG Electronics in Leeuwarden ontwikkelde lithium-ion accu met geavanceerd controlesysteem verkopen. Het wereldwijd opererende bedrijf met vestigingen in Groningen en Almere en het Leeuwarder bedrijf zijn daartoe een samenwerkingsverband aangegaan. De productie van de accu's blijft in de hoofdstad van Friesland.

MG Electronics werd opgericht in 2008. Aanleiding was de Frisian Solar Challenge, die zij in 2010 ook hebben gewonnen "We zijn begonnen als onderzoeksbureau op het gebied van de micro-elektronica en dat heeft geleid tot de ontwikkeling van de lithium-ion accu met geïntegreerd Battery Management System (BMS), het accusysteem van de toekomst.'' Aldus Gerard van der Schaar, medeoprichter van MG Electronics

In vergelijking met de huidige accusystemen is de lithium-ion accu één van de veiligste ter wereld. Andere grote voordelen zijn dat het systeem minder weegt, meer energie levert, een korte oplaadtijd en een langere levensduur heeft en voor een hoger constant vermogen zorgt. Bovendien verzamelt het geavanceerde controlesysteem continu cruciale informatie over de staat van de accu als deze in bedrijf is, zoals de laadstatus, de accuspanning, de temperatuur en de celspanning. De nieuwe accu is onder andere geschikt voor het aandrijven van elektrische auto's en boten, de maritieme markt, de industriële markt en de opslag van zonne-energie.

Bij MG Electronics werken nu nog vier mensen, maar Van der Schaar verwacht door de samenwerking met Victron Energy een flinke groei. "De eerste aanvragen voor accu's zijn al binnen. We verwachten dat productie volgend jaar goed op gang komt en zoeken daarom nu al een nieuw bedrijfspand in Leeuwarden.''

Wethouder Henk Deinum (Economische Zaken) begrijpt goed waarom Vitron Energy het Leeuwarder bedrijf omarmt. Hij refereert daarbij aan de gewonnen zonnebootrace. "De jongens van MG-electronics zijn wereldkampioen in het varen op zonne-energie. Ze maakten het verschil door slim omgaan met de opslag van energie in hun accu's. Precies wat wij in Fryslân en Leeuwarden op het oog hadden toen wij de zonnebootrace hebben bedacht!"

Nieuwsarchief