Van der Hoeven krijgt prestigieuze energie-functie

14 mrt 2011

Maria van der Hoeven, oud-minister van Onderwijs en Economische Zaken, krijgt een prestigieuze functie in de internationale energiewereld. Ze wordt directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Daarin werken 28 landen uit de Organisatie voor de Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) samen op het gebied van energievoorziening en het veiligstellen van de toekomst. Het IEA is ook een toonaangevende denktank die kritisch het energie- en klimaatbeleid van de lidstaten volgt.

Van der Hoeven hield zich bij haar vorige functie, als minister van Economische Zaken, ook al veelvuldig bezig met energiezaken. Ze wilde van Nederland de gasrotonde van Europa maken en had vanuit die ambitie veel contact met landen met grote gasvoorraden zoals Rusland en Arabische landen.

Het agentschap is in 1974 opgericht als antwoord van westerse industrielanden op de olieboycot van de Arabische landen. Ze deden dat omdat onder andere Nederland en de Verenigde Staten door een boycot werden getroffen nadat ze steun betuigden aan Israel. De ministers van het IEA besloten toen dat alle lidstaten verplicht waren om een strategische olievoorraad van 90 dagen aan te houden.

Onder de lidstaten vallen de Europese landen, de VS, Canada, Australie, Nieuw-Zeeland, Japan, Korea, Noorwegen, Zwitserland en Turkije. Het IEA zetelt in Parijs en werkt ook samen met landen als China, Rusland en India.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwsarchief