Van Nistelrooij: nu aan de slag met regionaal beleid

25 mrt 2013

'Aan de slag! Europarlementariër Lambert van Nistelrooij kon niet duidelijker zijn: ; ik ben op zoek naar ‘early adaptors’, en ik wil in 2016 resultaten zien.' Het motto van het Cohesiebeleid 2014-2020 is dan ook: 'Investeren in groei en banen.' Overheden moeten keuzes maken en faciliteren. Vervolgens moet het ‘bottom-up’ gaan gebeuren. Met een belangrijke rol voor het MKB: daar wil Europa 30 procent van de middelen aan gaan besteden. 

Op de 12e bijeenkomst van het EU-netwerk Noord-Nederland was het thema: ‘regionaal beleid’. Lambert van Nistelrooij houdt zich in het Europees Parlement onder andere daarmee bezig, maar ook met ICT en ouderenbeleid. Voorafgaand aan zijn presentatie maakte hij een tour door de provincie Groningen.

Noord-Nederland heeft keuzes gemaakt: landbouw, energie, water, sensortechnologie en gezond ouder worden. Volgens Van Nistelrooij biedt dit de nodige aanknopingspunten. Hij bekritiseerde het Topsectorenbeleid van Den Haag als ‘top-down’. Hij wil dat regio’s op de terreinen waarin ze echt uitblinken, samenwerken met andere Europese regio’s. Het verbinden van 'slimme Europese toppers' moet leiden tot groeiversnelling: 'concentration, connections, co-operation'.

In Noord-Brabant, waar Van Nistelrooij ooit gedeputeerde was, bestaat ruime ervaring met het fenomeen ‘campus’. Het Noorden wil deze aanpak overnemen, bijvoorbeeld met een Dairy Campus en Water Campus. Van Nistelrooij waarschuwt overheden wel dat ze meer moeten doen met buitenlandse studenten dan ze alleen huisvesting en campus aanbieden.

Kritische opmerkingen door Brussel kunnen niet genegeerd worden: iedere lidstaat tekent straks voor de uitvoering van regionaal, plattelands- en visserijbeleid een prestatiecontract met Brussel. Van de nationale toekenning van elk fonds wordt 5 procent eerst opzij gezet en dan pas uitgekeerd aan programma’s als 'die hun mijlpalen volledig hebben bereikt'.  Of dit inderdaad betekent dat lidstaten en regio’s zo Europees geld zouden kunnen gaan mislopen? En gaat dat geld dan naar andere begrotingsposten?  Lijkt politiek onvoorstelbaar. Maar goed, Brussel vergt van de regio’s de komende jaren meer focus. Dat hoeft niet persé verkeerd te zijn. Nu laat Nederland ook wel geld in Brussel liggen.

Ondernemers

De discussie tussen Van Nistelrooij en de plusminus 50 aanwezigen ging vooral over bestuurlijke keuzes. Vraag: wat kan een ondernemer hiermee? Antwoord: de overheid faciliteert en zorgt voor kaders en netwerken. Speel daar op in.

Bron: Klaas Johan Osinga, LTO Noord Europe Direct

 

Nieuwsarchief