Tien projecten geselecteerd voor titel ‘Groenste Groninger’

01 nov 2012

Groningen is op zoek naar zijn ‘Groenste Groninger’. Gemeente en provincie Groningen, Dagblad van het Noorden en ForumDuurzaam houden de verkiezing van de ‘Groenste Groninger’, die op 12 december 2012 bekend zal worden gemaakt. Naast eeuwige roem en een kunstwerk is er een geldprijs van € 5.000 beschikbaar, te besteden aan een duurzaam doel. Vanaf eind augustus tot half oktober konden mensen zich met een aansprekend project aanmelden voor de verkiezing. In totaal meldden 64 personen zich aan.

Doel van de verkiezing is het verzamelen van inspirerende ‘groene’ ideeën en initiatieven, die vervolgens weer bij een zo breed mogelijke doelgroep onder de aandacht worden gebracht. Volgens het principe ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ hopen we op deze manier een bijdrage te leveren aan het streven dat Groningen – stad en provincie – voorop loopt om de komende jaren zoveel mogelijk energie te besparen en duurzame energie op te wekken.

Finalisten

De jury, bestaande uit: Marjan Minnesma (juryvoorzitter, directeur Urgenda en nr. 1 van de ‘Duurzame 100’ in 2012 van dagblad Trouw), Hans Overdiep (manager Energietransitie bij GasTerra), en Reinder Hoekstra (directeur Natuur en Milieufederatie Drenthe), kozen uit alle inzendingen de tien meest aansprekende projecten. Daarbij hanteerden zij criteria als: duurzaamheid, toepasbaarheid, maatschappelijke impact, bereik, innovatiewaarde en originaliteit.

De 10 projecten op de shortlist zijn: Afvalwater is grondstof (André Hammenga) - Aquaponics (Jos van der Veen) - Brederoschool 3D-duurzaam (Marike Venema) - De Tuinwijk in het zonnetje (Jan Willem Wennekes) - Dubbel dak (Dirk Binnema) - Een groene wereld begint bij jezelf (Peter van der Klok) - Energy Expo: Centrum voor Duurzame Mobiliteit (Koen Toornvliet) - Grunneger Power (collectief) - Makkelijke Moestuin voor gezondere kinderen (Jelle Medema) - Thuiszonnepanelen.nl (Hans Deuze)

Stemmen

Vanaf vandaag (1 november) kan het publiek via internet een digitale stem uitbrengen op één van deze geselecteerde projecten. Dit kan tot en met zondag 25 november. Uit de top drie die hiermee ontstaat, kiest de jury tot slot de Groenste Groninger. Deze wordt op 12 december bekendgemaakt in ForumImages. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.groenstegroninger.nl.

Nieuwsarchief