Syngas moet zorgen voor vergroening in Eemsdelta

25 okt 2013

Heveskes Energy heeft een contract afgesloten met gipsplaatfabriek Siniat voor de levering van duurzaam syngas. Het gas moet door Siniat en op termijn ook andere bedrijven op het Chemiepark worden gebruikt als brandstof en als grondstof voor chemicaliƫn als ammoniak, methanol en vloeibare brandstoffen. De realisatie van een zogeheten green grid moet zorgen voor verdere verduurzaming van de Eemsdelta.

Heveskes wil via een leidingnetwerk syngas voor de opwekking van energie naar omliggende bedrijven distribueren. Dat leidingnetwerk is een zogeheten green grid. Het Syngas voor Siniat wordt door ESD-SIC geleverd. ESD-SIC is een fabrikant van het polijst- en slijpmiddel siliciumcarbide. Heveskes Energy investeert in een installatie die het gas reinigt en comprimeert waardoor het geschikt wordt voor de opwekking van energie. Verder laat het bedrijf ook een pijpleiding aanleggen tussen beide fabrieken. Syngas is ongeveer eenderde goedkoper dan aardgas.

Directeur Gijs Bakker hoopt door middel van het green grid ook nieuwe middelgrote bedrijven uit de procesindustrie en wellicht demonstratieprojecten naar Delfzijl te lokken. Zijn doel is een Chemvalley met nieuwe toekomstgerichte, duurzame activiteiten.

De levering van syngas aan Siniat begint volgend jaar. Volgens bakker zou het project in eerste aanleg al gauw een besparing van acht miljoen kubieke meter aardgas per jaar opleveren. De centrale kost ongeveer 28 miljoen euro.

Syngas of synthesegas is de vermenging van koolstofmonoxide en waterstofgas. Door de vergassing van steenkool (in plaats van aardgas) te vermengen met water wordt dit mengsel verkregen. Syngas kan gebruikt worden om synthetische koolwaterstoffen te maken. Dit staat bekend als het 'Fischer-Tropsch-proces.' Het proces werd vooral toegepast in Duitsland in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog om er synthetische motorbrandstoffen van te maken. Dit zelfde proces wordt ook toegepast bij de productie van kunstmest, dan wordt het geproduceerde waterstofgas met stikstofgas omgezet tot ammonia.

Het streven van de industrie in de Eemsdelta is een biobased economy in het gebied, een economie die werkt met duurzame energie en grondstoffen. Het bedrijfsleven in de stichting Eemsdelta Green werkt samen met gemeenten, provincie en milieuorganisaties aan de verduurzaming van de bedrijvigheid. Bij het plan voor de green grid zijn ook Energy Valley en Groningen Seaports betrokken.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief