Suiker Unie wil suiker laten vervoeren door trucks op biogas

16 sep 2011

De Suiker Unie is straks met een eigen biovergister niet alleen een grote groen gasproducent, maar streeft er ook naar de geproduceerde suiker te laten vervoeren door trucks die rijden op groen gas. Suiker Unie onderzoekt, samen met een aantal partners, de mogelijkheden daarvoor. Een van de criteria is dat het biogas vloeibaar moet worden gemaakt.

De directeur van Suiker Unie, Bram Fetter, uitte die ambitie nadat hij gedeputeerde Mansveld en wethouder Schroor de eerste paal de grond in hadden geslagen voor de bouw van een biovergister, die restafval van de suikerproductie kan verwerken tot biogas.

Op het enorme terrein, de oppervlakte steekt de suikerfabriek zelfs naar de kroon, kan 100.000 ton bietenafval worden verwerkt tot 10 miljoen kuub biogas en dat is genoeg om zo’n 7000 huishoudens van gas te voorzien. Ook in Dinteloord bouwt Suiker Unie een dergelijke installatie.

Het totale proces van vergisting neemt veertig dagen in beslag. Suiker Unie wil in de toekomst de capaciteit van de vergister verdubbelen. Daarvoor heeft het al vergunningen.

Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief