Subsidiepot warmtepompen in rap tempo leeg na verdubbeling bedrag

07 sep 2010

 

De subsidiepot voor lucht- en warmtepompen is op. Nadat, wegens gebrek aan enthousiasme, de subsidie in mei werd verdubbeld van EUR 1.000 naar EUR 2.000 per pomp, is de regeling nu overtekend. De totale pot bedroeg EUR 4 mln. De grote toestroom gedurende de afgelopen drie maanden is vrijwel zeker te danken aan dat verdubbelde subsidiebedrag per pomp, laat woordvoerder Stefan de Krijger van Agentschap NL weten.

De subsidieregeling voor lucht- en waterwarmtepompen maakt deel uit van de subsidieregeling Duurzame Warmte, waar ook een potje van EUR 32 mln voor zonneboilers en eentje van EUR 4 mln voor micro-warmtekrachtkoppelingsinstallaties (micro-WKK) in zitten. In totaal was voor de regeling EUR 40 mln beschikbaar die tot eind 2011 kon worden aangevraagd.

Het is in theorie mogelijk om te schuiven in het budget. De potjes voor zonneboilers en micro-WKK's zijn namelijk nog niet op. Op 13 juli was er nog een krappe EUR 10 mln beschikbaar voor zonneboilers en ruim EUR 2,5 mln voor micro-WKK's.

Uneto-VNI, de brancheorganisatie voor installateurs en de technische detailhandel is een groot voorstander van het schuiven met de budgetten. De organisatie noemt het leegraken van de pot "funest voor installateurs en industrie". "Zij krijgen nu voor de zoveelste keer het deksel op de neus", fulmineert Uneto-VNI-voorzitter Marcel Engels. "De markt gaat nu weer volledig op slot."

Lucht- en waterwarmtepompen zijn bij uitstek geschikt voor ééngezinswoningen. Er is een groot potentieel voor de duurzame warmtevoorziening zijn brancheorganisatie en Agentschap NL het met elkaar eens, met name bij woningcorporatie. Maar de beslissing om de subsidiepot bij te vullen met het nog beschikbare bedrag uit één van de andere twee warmtepotjes is aan het Ministerie van Economische Zaken.

bron: Energeia

Nieuwsarchief