Studenten winnen een uitzending op National Geographic van 10.000 euro

03 dec 2010

Studenten Team van Grontmij overtuigd winnaar van de international NRG Battle 2010

GRONINGEN – Tijdens de Energy Delta Convention vond de finale van de International NRG Battle plaats. De NRG Battle is een initiatief van StudentsMedia BV. In deze wedstrijd strijden internationale studenten met elkaar en bedenken innovatieve oplossingen voor bedrijfsvraagstukken. Uit twee voorrondes met meer dan tweehonderd studenten, werden tien studenten teams geselecteerd door de jury, voorgezeten door Gertjan Lankhorst, CEO GasTerra. Zij streden afgelopen woensdag 24 november om een uitzending op de zender National Geographic, aangeboden door hoofdsponsor GasTerra BV.

Voorafgaand aan de finale vonden er in 2010 twee voorrondes plaats, hieruit werden de beste teams gekozen. Tijdens deze voorrondes werkten de teams onder begeleiding van experts uit de energiebedrijven, waaronder Siemens, Gasunie, E.on en DSM. Actuele energievraagstukken werden aan hen voorgelegd, met Transitie als algemeen thema. Aan het eind van de dag werden de presentatie-skills van de studenten getest tijdens een two-minute-pitch, waarin zij hun oplossing presenteerden. Volgens de voorzitter van de jury GertJan Lankhorst was de jury verrast door de hoge kwaliteit van de presentaties; "er is een duidelijke vooruitgang geboekt ten opzicht van de voorrondes" aldus GertJan Lankhorst. Het winnende team heeft veel punten gescoord op alle dimensies; economisch, ecologisch en sociaal.

Ideeën zoals een High Voltage Grid, sustainable and selfsufficient Europe, Windmill Powerplant en Solar City passeerden de revue. Volgens de jury en waarschijnlijk het grootste gedeelte van het publiek, gezien hun enthousiasme, won het studenten team van Grontmij unaniem. Zij hadden de beste team performance en kwamen met het meest innovatieve idee voor een duurzaam bedrijventerrein in Budel. "Het studenten team kwam met een uitgewerkte technische aanpak, door een pinch analyse te maken van de productie cyclus en de ketens op het bedrijven terrein. Dit gaf inzicht in de mogelijkheden voor het behalen van efficiency voordelen door gebruik te maken van de verschillende stromen." Ook speelde mee dat het studenten team van Grontmij de lokale bevolking op een creatieve wijze heeft betrokken bij het bedrijven terrein. Daarnaast heeft het studenten team de zink fabriek ook daadwerkelijk bezocht en hun ideeën voorgelegd aan de klant van Grontmij, Nyrstar, die positief verrast waren. "Daarom was het studenten team van Grontmij voor ons de absolute winnaar van de International NRG Battle 2010", aldus Lankhorst.

Naast het winnende team was er ook een eervolle vermelding voor het studenten team van Incas3, die een oplossing bedacht voor het wereld energieverbruik door middel van algen in 2050. Zij presenteerden deze ingenieuze oplossing op een begrijpelijke wijze en met coherente visie.

De jury voor de International NRG Battle 2010 bestaande uit GertJan Lankhorst (CEO, GasTerra), Jeroen Westendorp (energy business analist, Gemeente Groningen), Bernard Fortyun (CEO, Siemens Energy), Wim van Gemert (lector energie transitie, Hanze Hogeschool) en Ton Schoot Uiterkamp (honorary professor ecology, RijksUniversiteit Groningen) hanteerden de criteria voor Amerikaans patentaanvraag; is de uitkomst van de teams nuttig, niet voor de hand liggend en innovatief.

Volgend jaar zullen er twee voorrondes in Groningen plaatsvinden en daarnaast een voorronde in Rotterdam, inschrijven kan via www.nrgbattle.nl

Nieuwsarchief