Studenten ontwikkelen auto op aardgas en benzine

13 nov 2007

Studenten van de Hanzehogeschool en het Alfa-College in Groningen hebben de eerste ‘retrofit’ auto ontwikkeld: een benzineauto die achteraf omgebouwd kan worden tot aardgasauto. Dat maakt de Hanzehogeschool dinsdag bekend.

De auto kan op beide brandstoffen rijden. Hij rijdt energiezuiniger en is goedkoper dan een benzine- of dieselauto. ,,Voor het warm laten lopen van de motor draait hij op benzine, daarna schakelt hij automatisch over op aardgas. Dit is de schoonste brandstof die er is, en veel goedkoper”, zegt projectleider Henk Beuker van de Hanzehogeschool.

De auto is goedgekeurd door de Rijksdienst Wegverkeer (2RDW). ,,Dat is nodig omdat je een verandering aan de auto aanbrengt. Bovendien moest er een emissieverklaring komen waaruit blijkt dat hij minder CO2 uitstoot dan een benzineauto.”

Er rijden nu drie van deze auto’s rond. Wie zijn eigen voertuig om wil laten bouwen, is ongeveer 3000 euro kwijt. ,,Probleem is wel dat er nog weinig kennis is in Nederland. Je kunt je auto beter in Duitsland laten ombouwen, daar is veel meer expertise”, aldus Beuker.

Nieuwsarchief