Stevige financiële tegenvaller dreigt voor Gasunie

19 mei 2011

Het in Groningen gevestigde gastransportbedrijf Gasunie, dat in handen is van de Staat, moet mogelijk 1 miljard euro aan teveel ontvangen inkomsten terugbetalen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gemeld in een toelichting op de nieuwe tariefsbepaling. De betalingen voor gastransport door grote klanten als energiebedrijven zijn tussen 2006 en 2009 hoger uitgevallen dan de daadwerkelijke tarieven. Of Gasunie het bedrag moet terugbetalen en op welke manier, is nog niet bekend.  

De nieuwe tariefbepaling door het NMa heeft ook consequenties voor de komende jaren. Ook in 2011 tot en met 2013 zullen de tarieven lager zijn, waardoor er minder te verdienen valt voor Gasunie.

Gasunie hield in het onlangs verschenen jaarverslag al rekening met de tegenslagen. Daarin anticipeerde het bedrijf op een negatieve waardeverandering in de toekomst als gevolg van tegenvallende tarieven. Volgens Gasunie-bestuursvoorzitter Paul van Gelder wees er eind vorig jaar in Het Financieele Dagblad al op dat door de tegenvallende tarieven geplande investeringen in de Nederlandse gasinfrastructuur ter waarde van 700 miljoen euro onder druk komen te staan.

Het Financieele Dagblad

Nieuwsarchief