Steeds meer noordelijke boeren met bio-vergister

07 aug 2007

Enkele jaren geleden leken windmolens de nieuwe melkkoe te worden voor boeren in Noord-Nederland. Zij konden het bedrijfsresultaat flink aanvullen met de productie van windenergie. Maar de provincies staken een stokje voor deze ontwikkeling en eisten dat windmolens alleen in grotere windparken worden opgesteld om de kwaliteit van het landschap te bewaren. Nu dient zich echter een nieuwe melkkoe aan op het gebied van de duurzame energie voor ondernemende boeren: biovergisting. Steeds meer boeren schaffen een biovergistingsinstallatie aan.

In de regio Groningen blijken nu al veel boeren zo’n biovergistingsinstallatie te hebben aangeschaft, veelal nog met een laatste MEP-subsidie. Zo’n installatie vergt een investering van een tot anderhalf miljoen euro. Tot nu toe hebben zo’n zeventig boeren zo’n installatie aangeschaft. Zij kunnen daarin hun mest en plantaardig afval kwijt, en krijgen er stroom en warmte voor terug. De stroomoutput in het net is te vergelijken met een windmolen en de opgewekte warmte gebruiken de boeren zelf.

Dit meldt Gerrit van Werven, directeur van Energy Valley in een interview met dagblad De Telegraaf van zaterdag 4 augustus 2007.

Nieuwsarchief