Slimme netwerken en T&D sector in Europa geconfronteerd met regelgevende en infrastructurele uitdagingen

02 sep 2013

8000 slimme energie deskundigen komen in oktober in Amsterdam bijeen

“Hoewel energiebedrijven misschien wel een van grootste industriële vervuilers zijn, bezitten ze ook de sleutels tot een schone groene toekomst”, zegt European Utility Week conferentie producer Ed Butler.

De snel ontwikkelende elektriciteitstransmissie en distributiesystemen en de uitdagingen van de integratie van fluctuerende duurzame energie komen onder de aandacht van duizenden deskundigen op het gebied van slimme netwerken en T&D die tijdens de komende European Utility Week van 15-17 oktober in de Amsterdam RAI bijeenkomen.

Ed Butler voegt toe: “De uitdaging van het integreren van fluctuerende duurzame energie over verspreide energiebronnen blijkt een grote en dure uitdaging te zijn. Toch beseft men dat het een zeer noodzakelijk proces is om onze ecologische voetafdruk te verkleinen”. De energiebedrijven zullen de drijvende kracht achter deze revolutie zijn en “worden meer en meer gezien als essentiële instrumenten voor het realiseren van geïntegreerde, schone en betrouwbare energie.”

De evolutie van microgrids
Ernest Hayden, managing principal van Critical Infrastructure Protection/Cyber Security bij Verizon, zal de deelnemers van het evenement onder het thema slimme netwerken toespreken over “Inzicht in de belangrijkste veiligheidszorgen rond de implementatie van microgrids”.

Hayden zegt: “energiebedrijven en sectoranalisten zien microgrids als een ‘nieuwe’ benadering, maar in werkelijkheid is het een vrij bekend begrip. De meeste dorpen in de Amerikaanse staat Alaska zijn microgrids aangezien ze niet zijn aangesloten op enige transmissie- of distributiesystemen buiten de eigen grenzen. Een ander voorbeeld van een microgrid is een schip met een eigen onafhankelijke krachtcentrale en eigen distributiesysteem. Er zijn daarom veel lessen te trekken uit deze beproefde toepassingen die opgenomen moeten worden in de “nieuwe’ microgrid toepassingen.”

Volgens de Verizon deskundige “veronachtzamen vele bedrijven in de opwinding bij het invoeren van deze technologie de fundamentele veiligheidsvereisten die nodig zijn vanwege de toenemende stijging in fysieke en cyberaanvallen.” Hij legt uit, “er moeten secure controles zijn – zowel fysiek als cyber – op hoe en wanneer de stroomonderbreker van de microgrid verbinding gesloten of geopend is. Onbeheerd gebruik van deze stroomonderbreker kan de voordelen van een microgrid tenietdoen, maar kan ook aanzienlijke schade en misschien zelfs ongevallen veroorzaken.”

Afgezien van het laatste nieuws over microgrids biedt het T&D programma ruim de gelegenheid om geavanceerde productinformatie en kennis te delen. Andere hoogtepunten op het Smart T&D Infrastructures programma zijn de volgende sprekers:
•         Rudolf Baumann, voorzitter, TSC Steering Committee, Swissgrid, Zwitserland
•         Shinsuke Ito, voormalig adjunct-directeur, Ministry of Economy, Trade and Industry, Japan
•         Martina Doppelhammer, directeur-generaal, Climate Action, Europese Commissie, België
•         Andreas Thürig, hoofd van Product Management, ICG, Landis+Gyr, Zwitserland
•         Katsutoshi Toda, directeur technologie, Toshiba Corporation, Japan
•         Andreas Bauer, adjunct-directeur, New Technologies, RWE, Duitsland

European Utility Week brengt zo’n 8000 slimme meter deskundigen in de Amsterdam RAI bijeen. De inhoud van de conferentie focust op alle aspecten van de energiesector, van slimme transmissie- en distributie-infrastructuren, tot integratie en opslag van duurzame energie, slimme meters, beheer van ICT en data, smart homes en betrokkenheid van de eindgebruiker.

Een speciaal onderdeel van European Utility Week is een internationale expo met meer dan 350 leveranciers van oplossingen, 200 deskundige sprekers uit de sector en zo’n 8000 congresdeelnemers en expo bezoekers, waaronder vertegenwoordigers van meer dan 300 vooraanstaande energiebedrijven.

Evenement data en plaats:
Conferentie en Expo:  15-17 oktober 2013
Plaats:  Amsterdam RAI, Nederland
european-utility-week.com

Contact:
Communicatiemanager:  Annemarie Roodbol
E-mail:  annemarie.roodbol@clarionevents.com
Telefoon:  +27 21 700 3558

Nieuwsarchief