SER Noord: Noorden klaar voor economische doorbraak

11 mrt 2011

Met een half miljard aan staatssteun kan het Noorden in de komende vijf jaar een economische doorbraak maken. Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER) Noord-Nederland in een advies voor een nieuw energieakkoord tussen het kabinet en de noordelijke provincies.

Volgens de SER moet het geld bijdragen aan een knooppunt van elektriciteitsverbindingen bij de Eemsmond, opslag van gas of CO2, duurzame energie-experimenten en een Energy Academy. Ze moeten er samen met een groene bio-industrie voor zorgen dat de werkgelegenheid en het opleidingsniveau in het Noorden op gelijke hoogte komt met de rest van Nederland.

De staatssteun kan volgens Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, leiden tot het einde van de economische achterstand in het Noorden. Hij zegt dat in het Dagblad van het Noorden. Jepma is voorzitter van de SER-groep die het advies heeft geschreven.

Op dit moment levert de energiesector in het Noorden werkgelegenheid op voor 25.000 mensen. In de sector wordt voor 20 tot 25 miljard euro geïnvesteerd in hoogspanningsleidingen, energiecentrales en gasopslag.

Nieuwsarchief