RuG en RWE onderzoeken opvang CO2

12 mrt 2008

Energiebedrijf RWE en de Rijksuniversiteit Groningen hebben deze week een vierjarige samenwerkingsovereenkomst getekend voor onderzoek naar de afvang en opslag van CO2 en het gebruik van duurzame biomassa voor de opwekking van energie. RWE investeert één miljoen euro in deze samenwerking.

 

Het universitaire Energy Delta Research Centre (2EDReC) voert het onderzoek uit dat zich richt op twee onderwerpen: de techniek van het afvangen en opslaan van CO2 en de toepassing van biomassa bij de opwekking van energie. Het onderzoek draagt bij aan kennis over een duurzame energievoorziening en het voorkomen van ongewenste klimaatveranderingen. Daarnaast wordt ernaar gestreefd dat het onderzoek bijdraagt aan de Nederlandse duurzaamheiddoelstellingen voor 2020.

Sjoerd Sieburgh, Directeur Strategie van RWE: “Als één van Europa’s grootste energiebedrijven neemt RWE haar eigen verantwoordelijkheid bij het terugdringen van CO2-uitstoot. Dit betekent dat wij actief investeren in innovaties en nieuwe concepten voor duurzame energie. RWE heeft wereldwijd al meer dan één miljard euro uitgegeven aan onderzoek naar CO2 afvang en opslag. De ambities van het EDReC sluiten aan bij die van RWE. Wij zijn er daarom van overtuigd dat onze samenwerking vruchtbaar zal zijn”.

Eind dit jaar besluit centrale RWE

Het Duitse energieconcern RWE neemt eind dit jaar het besluit over de bouw van de nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrale in de Eemshaven. Het bedrijf hoopt tegen die tijd alle benodigde vergunningen binnen te hebben.

Lambertz zei optimistisch te zijn over het doorgaan van de bouw van de centrale en sprake de hoop uit van een langdurige succesvolle samenwerking met Groningen Seaports.

De toekomstige locatie van RWE beslaat in totaal vijftig hectare. RWE wil een centrale bouwen die zowel geschikt is voor kolen als voor biomassa. De centrale wordt ook gerealiseerd inclusief voorziening om de vrijkomende CO2 af te vangen en op te slaan. De bouw begint begin volgend jaar en kost 2,2 miljard euro.

 

Nieuwsarchief