Revolutionaire verplaatsbare windmolen uit Groningen

07 mei 2013

Het Groningse bedrijf TD Industries heeft een revolutionaire transporteerbare windmolen ontwikkeld. De molen van het in Farmsum gevestigde bedrijf bestaat uit vier horizontaal draaiende wieken bestaande uit een groot aantal bolvormige kuipen. Volgens het Dagblad van het Noorden kan de molen overal waar er voldoende ruimte is, worden neergezet en levert hij vervolgens 15 tot 100 kilowatt aan energie. TD Industries heeft inmiddels de eerste order voor de vinding binnen; elf grote molens zullen binnenkort bij het Russische Izhevsk een aantal dieselaggregaten voor de telefonie vervangen.

De ontwikkeling van de windmolen begon toen een Duitse ontwerper bij Klaas Scholtens en Tammo Drewel – de mannen achter TD Industries - langskwam met een halve bolvormige kuip met allerlei deuken erin. TD Industries ging met de bollen aan de slag, perfectioneerde het idee en ontwikkelde de nu voltooide windmolen, waarvoor het patent heeft aangevraagd.
 
Door de vorm kan deze kuip aan alle kanten wind vangen; het windverlies bedraagt slechts zes procent. Hierdoor kan de Groningse windmolen ook bij een minimaal briesje energie blijven leveren.

De eerste elf te bouwen molens worden, indien zij de Russische opdrachtgever bevallen, mogelijk opgevolgd door een order van liefst 500 exemplaren. Hiervoor moet TD Industries dan wel een nieuwe, 35 arbeidsplaatsen tellende,  productielocatie in gebruik nemen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief