Real time energie analyse op subniveau stimuleert supermarkten te besparen

16 mei 2011

Het bijhouden van het energieverbruik van supermarkten via de verschillende groepen leidt tot bewustwording van het gebruik van energie een aansluitend tot besparingen binnen de supermarkten. Onderzoek dat in 2010 gedurende een half jaar is gedaan bij een tweetal supermarkten in Oost-Groningen heeft dit aangetoond.

In 2010 heeft de Streekraad Oost-Groningen in een tweetal supermarkten energiemonitors laten plaatsen. Op initiatief van het Energieconvenant Groningen dat het plaatsen van de energie analyse apparatuur financieel mogelijk heeft gemaakt, zijn de supermarkten in Oost-Groningen benaderd met de vraag er belangstelling was voor het laten installeren van deze apparatuur om van daaruit energiebesparende maatregelen uit te kunnen voeren.

Een supermarkt in Ter Apel en een supermarkt in Veendam, toevallig allebei Jumbo’s, gingen deze uitdaging aan. EnerGQ installeerde de monitors, die gedurende een half jaar het energieverbruik hebben gemeten van de diverse elektriciteitsgroepen. Via internet kregen de ondernemers inzicht in het real time energieverbruik op ieder moment van de dag, per meetpunt met daarbij de kosten van dit verbruik.

Een aantal besparingen blijkt al behaald te kunnen worden door ‘good housekeeping’, zoals het later inschakelen van het licht of de loopbanden en het slimmer instellen van de apparatuur. Koel- en vriesinstallaties blijken 62% van het energieverbruik voor hun rekening te nemen en daar valt nog wel wat te besparen.

‘Ik werk nu met een totaal andere blik naar ons energieverbruik’, zegt Harry Stuulen van Jumbo Ter Apel. We hebben al maatregelen genomen. Zo werken we nu aan de opstartverlichting in de winkel en dekken we de vrieseilanden ’s nachts af. Alle adviezen die we kregen gebruiken we voor het ontwerp van onze nieuwe winkel’.

Nieuwsarchief