RWE krijgt vergunning voor bouw offshore windpark

30 jun 2009

Rijkswaterstaat heeft RWE dinsdag een vergunning verleend voor de bouw van het offshore windpark Tromp Binnen. RWE zal op een afstand van 75 km uit de kust van Callantsoog een windpark bouwen met een beoogde capaciteit van 300 megawatt (2MW). Volgens de regels van de Nederlandse overheid geeft een vergunning RWE het recht om deel te nemen aan de subsidietender voor offshore projecten in november van dit jaar. Van de 17 aanvragers hebben 6 tot nu toe een vergunning ontvangen.

RWE zal volgens het huidige plan op zee 59 windmolens plaatsen die voorzien worden van een zware betonnen voetconstructie en 150 meter hoog zijn. De zware constructie is nodig om de stabiliteit en veiligheid te waarborgen van de tot nu toe grootste windmolens op de Noordzee. Ook zou de constructie een primeur zijn voor Nederland. Tromp Binnen ligt precies in één van de wind-win gebieden, die Rijkswaterstaat heeft aangewezen in haar Nationaal Waterplan. Dit heeft bijgedragen aan een positief advies van de commissie MER (2Milieu Effect Rapportage). Het verzamelstation met een geplande connectie op land wordt gebouwd bij IJmuiden. Volgens Sjoerd Sieburgh, director development, heeft Rijkswaterstaat, Dienst Noordzee zich zeer coöperatief opgesteld in haar besluitprocedure. “Een jaar geleden hebben wij onze plannen aangekondigd en reeds nu hebben wij voor Tromp Binnen een vergunning in ontwerp besluit ontvangen.

RWE Innogy – het bedrjif dat zich binnen de RWE groep bezig houdt met duurzame energie – is één van de aanjagers van de ontwikkeling van offshore windparken in Europa. Naast Nederland opereert, bouwt en ontwikkelt RWE offshore windparken in Groot-Brittannië, Duitsland en België. Tot 2012 investeert RWE Innogy jaarlijks minimaal één miljard euro in de uitbreiding – voornamelijk organische groei - van duurzame energie. In 2012 moet 4500 MW duurzame productiecapaciteit in bedrijf of in aanbouw zijn. Op basis hiervan wil RWE in 2013 15.000 GWh elektriciteit produceren en in 2020 een productiecapaciteit hebben van meer dan 10.000 MW.

Nieuwsarchief