RWE bouwt 's werelds grootste fabriek voor biomassapellets in VS

21 jan 2010

RWE Innogy gaat in het zuidelijke deel van de Amerikaanse staat Georgia een fabriek bouwen voor de productie van biomassapellets . De fabriek krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van 750.000 ton. Hiermee wordt het de grootste en modernste in zijn klasse ter wereld. Het project zal in samenwerking worden uitgevoerd met het in Zweden gevestigde BMC Management AB, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van fabricagetechnieken voor biomassa. De pellets worden gebruikt in Europese biomassacentrales en ook voor het meestoken in kolengestookte energiecentrales. Er wordt naar gestreefd de pelletfabriek in 2011 operationeel te hebben. Het totale investeringsvolume bedraagt ongeveer  120 miljoen.

Aanvankelijk zullen de biomassapellets worden meegestookt in de twee bestaande units van de Amercentrale in Nederland, waar momenteel al 30 procent van de steenkool is vervangen door compacte biomassa, en dan voornamelijk houtpellets. Peter Terium, CEO van Essent: "Het grote volume biomassa uit Georgia zal ons daarnaast in staat stellen ons doel te bereiken om het percentage meeverbranding naar de 50 procent te tillen. De CO2-reductie die daarmee gepaard gaat is van een vergelijkbaar hoog niveau. Om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen heeft Nederland simpelweg duurzame biomassa nodig. Het goede nieuws is dat we op Europees niveau een sleutelrol kunnen spelen op het gebied van biomassa." De twee units van de Amercentrale beschikken over een totale geïnstalleerde capaciteit van 1.245 MWel en 600 MWth. Samen produceren ze elektriciteit voor circa 3 miljoen huishoudens.

In de komende jaren zal het gebruik van biomassapellets worden uitgebreid naar andere energiecentrales in Nederland (bijv. de energiecentrale Eemshaven, die momenteel wordt gebouwd), Duitsland, Italië en Groot-Brittannië.

Bron: RWE

Nieuwsarchief