Qlyte bouwt nieuwe fabriek voor productie van alternatieve brandstoffen

11 jan 2010

Qlyte Operations B.V., een dochteronderneming van Qlyte B.V. (2www.qlyte.com) kondigt aan in Delfzijl begonnen te zijn met de bouw van een nieuwe fabriek voor de verwerking van papier-plastic afval fracties tot een hoogwaardige alternatieve brandstof. De fabriek wordt naar verwachting in juni 2010 in bedrijf genomen. In de fabriek zullen met name, niet verder te recyclen afvalstromen (2papier rejecten) uit de papierindustrie, worden verwerkt. Deze stromen worden nu vaak nog verbrand in afvalverbrandingsovens. De nieuwe toepassing maakt het echter mogelijk de stromen nu locaal, op meer milieuvriendelijkere wijze te verwerken.

Met de bouw van de fabriek is een investeringsbedrag gemoeid van ongeveer 10 miljoen euro. De fabriek zal werkgelegenheid bieden aan ongeveer 15 personen en levert daarmee een bijdrage aan de regionale werkgelegenheid. Verder past dit project in de ambitie van Noord Nederland om de ‘Energy Valley’ van Nederland te worden.

De productie faciliteit is gebaseerd op de Subcoal® proces technologie. Dit proces is ontwikkeld en gepatenteerd door Koninklijke DSM N.V. (2www.dsm.com) om reststromen op een meer milieuvriendelijke manier te verwerken. Het proces is voor het eerst in 2001 geïnstalleerd bij de papierfabriek van SmurfitKappa in Roermond, waar de eigen restfracties worden verwerkt tot een hoogwaardige energiepellet. Deze pellets worden vermarkt onder de naam Rofire®.

Qlyte is verantwoordelijk voor de productie in Delfzijl en zal op jaarbasis 80.000 ton afval verwerken tot 45.000 ton hoogwaardige energiepellets. De energiepellets kunnen in industriële ovens worden gebruikt om kolen te vervangen en zullen met name afgezet worden in Noord-Europa. Het gebruik van de energiepellets resulteert in een CO2-emissie vermindering van meer dan 50% vergeleken met het gebruik van kolen. 

De fabriek wordt gevestigd aan de Kranssteenweg – een nieuwe zijstraat van de Warvenweg op het zogenaamde Mera-park. Qlyte is het eerste bedrijf met een adres aan de Kranssteenweg, en heeft als buren de NAM en als overburen JPB. Recentelijk heeft het bedrijf met Groningen Seaports overeenstemming bereikt voor overname van 1,5 hectare grond. De civiele en bouwkundige werkzaamheden zijn aanbesteed aan Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum.

 

Nieuwsarchief