Project ‘Duurzaam Hoogkerk’ geslaagd

22 jun 2010

Het project ‘Duurzaam Hoogkerk’, een burgerinitiatief waarbij de inwoners van de Groningse wijk allerlei maatregelen namen om energie te besparen, is geslaagd. Dat zegt Wim Timmerman, lid van de speciaal ingestelde duurzaamheidcommissie van de Vereniging Wijkopbouw Hoogkerk (VWH) in Dagblad van het Noorden. Volgens Timmerman gaat het niet eens zozeer om de hoeveelheid energie die er bespaard is, maar meer om de bewustwording.


Anderhalf jaar geleden nam de commissie het voortouw voor het project, en kreeg niet alleen de inwoners van de wijk Hoogkerk achter zich, maar ook de middenstand en een aantal grotere bedrijven als Suiker Unie en Icopal. Essent legde bovendien 90.000 euro subsidie in.

In zestig huizen in Hoogkerk zijn onder andere zonnepanelen, slimme thermostaten en energiemeters geplaatst. Daarbij werd ook in scholen het energiegebruik drastisch teruggebracht, met als doel de kinderen te leren dat energieverbruik geld kost en dat het gevolgen voor het milieu kan hebben. Volgens projectcoordinator Xandra van Zon was vooral de energiemeter die de kinderen mee naar huis kregen, een eyeopener omdat ze konden zien wat alle apparaten verbruiken.

Hoewel het project ‘Duurzaam Hoogkerk’ officieel afgesloten is, komt er mogelijk een vervolg. Suiker Unie heeft aangeboden een deel van de restwarmte die vrijkomt in de fabriek in Hoogkerk, in te zetten om zeker duizend woningen te verwarmen. Er wordt nog onderzocht hoe dit aanbod in de praktijk gebracht kan worden.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief