Proeftuin voor duurzame energie op Zernikecampus

17 jun 2011

De Zernikecampus in Groningen krijgt in navolging van Hoogkerk en Ameland een proeftuin voor het gebruik van duurzame energie. Op de campus komen tijdelijke huizen voor studenten die zelf nieuwe vormen van duurzame energie gaan onderzoeken. Terwijl ze onderzoek voeren, ervaren ze zelf de voor- en nadelen.

Het onderzoeksproject is tot stand gekomen na een samenwerking van BAM, Imtech, GasTerra, I-NRG en de Hanzehogeschool Groningen. De nieuwste ontwikkelingen op duurzaam energiegebied gaan ze in de praktijk testen onder de naam Flexi-Net.

De huizen gaan voorzien in hun eigen behoefte aan warmte, gas en elektriciteit. Daarvoor maken ze gebruik van HRe-ketels, zonne- en windenergie. Volgens een van de initiatiefnemers, GasTerra, kan een huis op die manier energie opwekken voor drie tot vier huishoudens. Veel meer dan het zelf nodig heeft.

De proef begint met een testopstelling. Eind dit jaar moeten de eerste studenten de proefwoningen gaan bewonen en testen uitvoeren. Over twee jaar moeten de nieuwe technieken toepasbaar zijn voor nieuwbouwprojecten op het Europapark of het Zernikepark.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief