Proef met algenteelt Eemshaven kan binnen twee jaar van start

15 feb 2011

In de Eemshaven bestaan plannen om binnen twee jaar een proef met de kweek van algen te beginnen waarbij gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van de energiecentrales van Nuon en RWE. Een onderzoek naar de haalbaarheid van algenkweek door de universiteiten van Groningen en Wageingen heeft uitgewezen dat alg zeer grote potentie heeft om de veevoermarkt te veroveren. Nu wordt er in die markt nog veel gebruik gemaakt van soja, maar volgens de onderzoekers vormt alg een goed alternatief in bijvoorbeeld het varkensvoer. Bovendien is de verwachting dat alg zeer breed inzetbaar zal zijn waardoor het product op een gegeven moment een nieuwe landbouwvorm zou kunnen vormen.

Bij de kweek kan gebruik worden gemaakt van de restwarmte van de energiecentrales in de Eemshaven. Hiermee kan het water worden verwarmd waarin de algen groeien. Een eerste boerderij in de Eemshaven moet ruim tien hectore groot worden en drie grote bassins bevatten.

Mochten de plannen doorgaan, dan is de proefopstelling in de Eemshaven de grootste tot nu toe. Voor het zover is, moet er in de proef worden geïnvesteerd door de overheid, het Waddenfonds en enkele bedrijven. Bedrijven als veevoederfabrikant Agrifirm, de Rabobank en Groningen Seaports hebben hun medewerking toegezegd.


Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief