Plastic zonnecellen produceren stroom

01 jun 2010

Plastic zonnecellen kunnen elektriciteit produceren door twee processen die samenwerken. Dat blijkt uit een onderzoek van een team geleid door prof.dr.ir. Paul van Loosdrecht en prof.dr. Kees Hummel van het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen. Hiermee hebben de plastic zonnecellen het niveau bereikt dat ze ook echt toepasbaar zijn.


De plastic zonnecellen bestaan uit twee onderdelen; buckyballen en een polymeer. De polymeer geleid stroom en wanneer deze licht opneemt geeft deze een elektron af aan de buckyballen waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Het Groningse onderzoeksteam heeft dit proces nu omgedraaid en dit blijkt net zo snel en effectief elektriciteit te genereren.

Volgens hoogleraar organische chemie Kees Hummel is zonne-energie de wereld aan het veroveren. De grootste uitdaging is op gebied van de ontwikkeling van plastic zonnecellen is volgens hem het verbeteren van het rendement. Ook in Amerika gaat het onderzoek niet onopgemerkt voorbij. Het onderzoek was afgelopen week de coverstory van Advanced Functional Materials, een Amerikaans wetenschappelijk vakblad.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen 

Nieuwsarchief