Plannen rond Energy Academy volgende week bekend

18 nov 2011

De precieze plannen voor de Energy Academy Europe (EAE), het eerste Nederlandse instituut voor hoger onderwijs en onderzoek rondom het thema energie, worden volgende week bij de Energy Delta Convention in Groningen bekend gemaakt. De Energy Academy heeft al een bijdrage van zes miljoen euro gekregen van het Rijk. Het instituut begint volgend jaar met een bachelorstudie op het gebied van energie. Een jaar later moet ook een masterstudie worden gestart.

De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, gemeente en provincie Groningen en de stichting Energy Valley trekken de kar bij de Academy. Op de Zernike-campus verreist een duurzaam gebouwd terrein van 7500 vierkante meter met onder andere een energietransitiepark en een proeftuin. De Academy moet de motor worden van kennis en nijverheid op het gebied van energie.

Volgens berekeningen ontstaan de komende tien jaar zo’n 10.000 tot 20.000 vacatures in de noordelijke energiesector. De initiatiefnemers verwachten dat bedrijvigheid rondom het instituut ook zo’n 800 arbeidsplaatsen opgeleverd. De Academy trekt naar verwachting enkele honderden extra studenten.

Het instituut wil meer onderzoekers en promovendi aantrekken op energiegebied. Die zijn nu deels ook al aanwezig, maar hun krachten worden op de Academy gebundeld. De Rijksuniversiteit wil ook vijf wetenschappers van mondiale faam aantrekken.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief