Plan gasopslag Bergermeer in de ijskast

10 aug 2011

De ondergrondse opslag van gas onder het Bergermeer, tussen Alkmaar en Bergen is voorlopig even van de baan. De Raad van State heeft het plan geschorst, omdat er meer onderzoek nodig is naar de eventuele gevolgen. De Raad wil niet dat die later niet meer zijn terug te draaien. Energiebedrijf TAQA kan door de schorsing nog niet met de voorbereidende werkzaamheden beginnen.

Het plan voor ondergrondse opslag van gas stuit op veel verzet van omwonenden. Die vinden de opslag niet veilig en zeggen dat de kans op aardbevingen groter wordt. De gemeente Bergen heeft ook laten weten tegen de plannen te zijn.

De Raad oordeelde dat het niet is uit te sluiten dat de gasopslag gevolgen heeft voor de veiligheid in de omgeving. In het oordeel werd meegenomen dat een tijdelijke schorsing geen gevolgen heeft voor gasleveringen op de korte termijn.

In mei van dit jaar gaf het kabinet toestemming voor de opslag in het lege aardgasveld. Het zou een van de grootste opslagvelden van Europa worden en een bijdrage leveren aan de doelstelling van Nederland om een gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden.

Bron: NOS en Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief