Pentagreen wint Clean Tech Prijs

17 jun 2011

€55.000,- prijzengeld voor innovatieve en duurzame projecten in de Eemsdelta.
DELFZIJL – Op dinsdagavond 15 juni zijn tijdens de jaarlijkse BBE Haringparty in de Eemshaven de drie prijswinnaars van de Clean Tech prijsvraag bekend gemaakt. Het project Pentagreen, het visretourwiel van 1&U Consult en Eneco en het bedrijf Metsens zijn de drie prijswinnaars. Zij hebben samen een bedrag van € 55.000,- gewonnen. Zij kregen de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Cor Zijderveld. De Clean Tech Prijs is een gezamenlijk initiatief van het EnergieConvenant Groningen (ECG) en Eemsdelta Green (EDG). Met de prijs willen de organisatoren MKB bedrijven uitdagen om duurzame innovaties te ontwikkelen voor de Eemsdelta regio. Tien genomineerde bedrijven hebben professionele ondersteuning gekregen van Syntens bij de uitwerking van het idee tot businessplan.

Pentagreen, eerste prijs
De eerste prijs a € 30.000,- is toegekend aan het project "Pentagreen". Dit project heeft als doel op een energiezuinige manier vijf keer meer waarde uit tarwe te halen. In deze eerste fase wordt het patent getest en dit moet leiden tot grote investeringen in een nieuw te bouwen fabriek in de toekomst. De jury vond dit voorstel zeer innovatief, het levert een grote bijdrage aan duurzame ontwikkeling van de Eemsdelta en vormt een belangrijke verbinding tussen de landbouw en chemische industrie.

Visretourwiel, tweede prijs
De tweede prijs gaat naar "het visretourwiel". Daarmee winnen 1&U Consult en Eneco een bedrag van €15.000,- voor het introduceren van een visvriendelijke innovatie bij de waterinlaat van een nieuw te bouwen energiecentrale in Delfzijl. De jury heeft voor dit project bewust gekozen vanwege de enorme potentie op het gebied van duurzaamheid in de brede zin van het woord.

Metsens, derde prijs
De derde prijs van €10.000,- gaat naar de firma Metsens voor een simpel maar effectief plan om energie-monitoring toe te passen en gelijk te laten zien in het Seaports Experience Centre. Dit project stimuleert andere bedrijven hopelijk ook om tot actie over te gaan!

Clean Tech Prijs
De Clean Tech Prijs is een gezamenlijk initiatief van het EnergieConvenant Groningen (ECG) en Eemsdelta Green (EDG). Met de prijs willen de organisatoren MKB bedrijven uitdagen om duurzame innovaties te ontwikkelen voor de Eemsdelta regio. Een regio waar op dit moment enorm geïnvesteerd wordt in energie gerelateerde bedrijvigheid en vele kansen liggen voor de koppeling met het MKB.
Elf projectideeën werden er op 1 maart ingediend. Tien genomineerde bedrijven hebben professionele ondersteuning gekregen van Syntens bij de uitwerking van hun projectidee. Dit heeft geleid tot een zevental businesscases. Een onafhankelijke jury heeft uiteindelijk deze businesscases beoordeeld en de prijzen toegekend.

Voorwaarden aan de Clean Tech Prijs waren:
- het projectidee moet realiseerbaar zijn
- het idee betreft een product of proces innovatie gericht op energiebesparing, duurzame energie of watergebruik
- het idee moet financieel haalbaar zijn
- het project moet uitgevoerd worden in en door de regio!

www.energieconvenantgroningen.nl

Nieuwsarchief