Paul van Gelder keynote spreker bij Energy Delta Convention

07 sep 2011

Met het aantrekken van Paul van Gelder, CEO Gasunie, als keynote spreker zijn de voorbereidingen voor de 7de editie van de Energy Delta Convention in volle gang. Dit evenement voor senior energie professionals zal plaatsvinden van 21 tot en met 23 november aanstaande in MartiniPlaza te Groningen. De Energy Delta Convention is hét internationale evenement op het gebied van energie transitie en bestaat uit een conferentie en een vakbeurs. De Energy Delta Convention wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Energy Valley.

De Energy Delta Convention is de afgelopen edities gegroeid en de ambitie bestaat om die groei door te zetten. De internationale conferentie is tot stand gekomen met de steun van een aantal bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit de Energy Valley. Hoofdsponsoren zijn de Rijksuniversiteit Groningen en GasTerra. De Energy Delta Convention spitst zich inhoudelijk steeds meer toe op de internationale positie van de sterke energieregio hier aanwezig. Thema’s die aan bod komen zijn Smart Grids, Gaskwaliteiten en Hansa Energy Corridor, of wel de samenwerking met Duitsland.

Parallel aan de conferentie is er ook een vakbeurs. “Niet alleen de conferentie, maar ook de vakbeurs willen we verder ontwikkelen, mede op verzoek van de bezoekers aan de vorige editie”, aldus de organisatie. DLG Benelux is hiervoor als partner aangetrokken. De beurs bevat een Carrièreplein, een ondernemersplein, een Groengas Plein en stands van vele energiebedrijven. In de beurshal is een open podium waarop verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals de kick-off van het Career Event en de finale van de NRG Battle.

“Met het vastleggen van Paul van Gelder en vele anderen hebben we een conferentieprogramma van wereldformaat in handen voor deze editie”, aldus Bert Wiersema, voorzitter organisatie commissie Energy Delta Convention. Zal Paul van Gelder in zijn keynote speech ook ingaan op de rol van overheden? Zelf zegt hij hierover; “Europa gaat een periode in waarin de energiemix sterk verandert. In die mix speelt gas een belangrijke en een nieuwe rol, bijvoorbeeld als balancering voor zonne- en windenergie. Uitbreiding en aanpassingen van de gasnetwerken zijn noodzakelijk. Dit lukt alleen als autoriteiten op nationaal en op EU niveau goed met elkaar samenwerken. De vertraging in de aanleg van de NEL-leiding in Duitsland - een doorzetting van de Nord Stream - illustreert wat er gebeurt als de afstemming op EU-niveau niet goed is geborgd”.

Energietransitie is het overkoepelend thema van de Energy Delta Convention. Paul van Gelder: “We streven in Nederland naar een Low Carbon Society. Het steeds meer gehoorde adagium van de All-Electric Society vertaalt zich nu hier en daar in de bouw van gasloze wijken. Ik mis dan heel sterk een afgewogen politiek beleid op nationaal niveau. Integrale kosten van onze energienetwerken horen in dat beleid een belangrijk uitgangspunt te vormen. Verdere profilering van het all-electric concept leidt zeker niet tot kostenefficiëntie en de low carbon society die we allen wensen."

Nieuwsarchief