PROCES-Groningen doet unieke proef naar biogas uit slootafval

01 feb 2013

Onderzoeks- en adviesbureau PROCES- Groningen gaat een proef doen naar de winning van biogas uit organisch slootafval. Volgens Hans Banning van het bureau kan van de 1,7 miljoen ton slootafval die ieder jaar in Nederland wordt verwijderd, 85 miljoen kubieke meter biogas worden gemaakt. Dat kan worden verwerkt tot groen gas voor 50.000 huishoudens. Gashandelsbedrijf GasTerra werkt mee aan het onderzoek en financiert enkele tienduizenden euro’s.

Het voornaamste doel van het onderzoek is erachter komen hoe het slootafval het beste en meest efficiënt kan worden voorbewerkt om te kunnen vergisten tot biogas en of het rendabel is om dit te doen. Volgens Banning zijn er vele methodes denkbaar om biomassa geschikt te maken voor vergisting, zoals malen, koken en biochemicaliën of bacteriën toevoegen.

Het grote voordeel van slootafval is dat het geen andere toepassing heeft maar eigenlijk in de weg ligt, terwijl bijvoorbeeld maïs ook een voedingsbron is.

Volgens Banning steunt GasTerra het onderzoek omdat het gashandelsbedrijf zich graag meer bezig wil houden met het op grote schaal omzetten van laagwaardige biomassa. Ook waterschappen zijn volgens Banning geïnteresseerd omdat ze graag een bestemming voor het slootafval, dat ook wel ‘hekkel’ wordt genoemd, willen vinden.

De proef zal worden uitgevoerd op het zogeheten Entrance-terrein in Groningen, dat onderdeel is van de Hanzehogeschool en Energy Academy Europe. Er komt een proefopstelling te staan met een vergister van vijftig liter. Het onderzoek gaat een halfjaar tot een jaar duren en kan bij succes worden opgeschaald en uitgewerkt tot business case.

Nieuwsarchief