Oprichting Groen Gas Nederland: groen gasmarkt krijgt de wind in de rug

07 sep 2011

 Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft de Stichting Groen Gas Nederland in Den Haag formeel geopend met een bijdrage van € 400.000 van het Rijk. Groen Gas Nederland is een initiatief van het bedrijfsleven en opgericht om de ontwikkeling van de groengasmarkt te versnellen.

 

Ulco Vermeulen, voorzitter van Groen Gas Nederland en tevens directeur Participaties en Business Development bij Gasunie  maakte de groen gasambities van de stichting bekend: “Nu produceren we ruim 30 miljoen kuub groen gas per jaar. Binnen 2,5 jaar willen we dat vertienvoudigen tot 300 miljoen kuub. Daarna moet nogmaals een vertienvoudiging volgen, te realiseren in de periode 2025- 2030. De markt zelf komt daarbij steeds steviger op haar eigen benen te staan. Dat betekent dat dan 1,5 miljoen huishoudens gebruik zullen maken van duurzaam groen gas. Dat zet echt zoden aan de dijk op weg naar duurzaamheid. De markt voor groen gas krijgt vandaag de wind in de rug.”

Minister Verhagen noemde de oprichting van Groen Gas Nederland “een droomscenario”. “Dit is een initiatief van het bedrijfsleven zelf waarin ondernemers van verschillende bedrijven een gemeenschappelijk doel hebben: zorgen dat de groen gasmarkt op gang komt.  Eerst samenwerken, daarna concurreren.” Een van de belangrijkste doelen van Groen Gas Nederland is om belemmeringen in de markt weg te nemen. Naast een financiële bijdrage besloot de minister hieraan een concrete bijdrage te leveren door certificering van groen gas handel in de wet op te nemen zodat ook voor de toekomst certificering van groen gas is geregeld. Ulco Vermeulen: “de eerste barrière is geslecht. Dit is publiekprivate samenwerking op z’n best.”

Groen Gas Nederland is gevestigd in Leeuwarden en Utrecht. Directeur Erik van Engelen: “In de hoofdvestiging in Leeuwarden is bij het Kenniscentrum alle informatie over groen gas voorhanden. Marktmakers gaan nu de regio’s in om groen gasinitiatieven te begeleiden. Iedereen wordt bediend: van geïnteresseerde leken, ondernemende agrariërs tot beleidsmakers of technisch specialisten.”   

Onder grote belangstelling maakten CEO’s van de founders hun groen gasambities voor de komende tijd bekend. Deze founders zijn: Eneco, Essent, E.On Benelux, GasTerra, Gasunie, Gemeente Leeuwarden, LTO-Noord, Netbeheer Nederland en Provincie Fryslân. Bij deze gelegenheid werd ook de eerste SDE+ subsidie voor duurzame energie uitgereikt aan de Groene Poort, een samenwerkingsverband van jonge boeren.

Nieuwsarchief