Ook Drenthe krijgt aardgasvulstations

12 jun 2007

In Groningen en Drenthe moeten eind volgend jaar zes tankstations voor aardgas operationeel zijn. Na de stad Groningen, waar dit jaar al twee pompen in gebruik worden genomen, zijn ook Appingedam/Delfzijl, Assen, Emmen en Hoogeveen in beeld voor een aardgasvulstation.

Dat zegt Hans van Wermeskerken van DutCH4. Dit bedrijf bouwde eerder al aardgaspompen in Almelo, Haarlem, Schiphol, Den Haag en – de eerste in het Noorden – Leeuwarden. Het tankstation dat bij de milieudienst van de gemeente aan de Rouaanstraat in Groningen komt, opent nog voor de bouwvak.  De tweede aardgaspomp in de stad komt nog voor het einde van het jaar op het Zernike-complex.
In de loop van september wil Van Wermeskerken de verdere plannen voor Noord-Nederland presenteren. ”Eind volgend jaar willen we in totaal tien vulstations hebben in Noord-Nederland. Behalve de pomp in Leeuwarden en de twee in stad-Groningen, is ook Drachten zeker. Daar gaat vlak na de bouwvak een aardgaspomp open. Daarbovenop bekijken we nu in elk geval de mogelijkheden in Appingedam c.q. Delfzijl, Assen, Emmen en Hoogeveen.”

Aardgas is de goedkoopste en schoonste fossiele brandstof voor auto’s, maar de benodigde ombouw van de benzinemotor is prijzig: zo’n vierduizend euro. De eigenaar gaat net zo veel wegenbelasting betalen als voor een auto met een G3-lpg installatie. Met een volle tank kan zo’n 250 kilometer worden afgelegd, zodat rijden op aardgas voorlopig alleen voor bedrijven en gemeentelijke diensten interessant is. Particulieren kunnen echter wel degelijk gebruikmaken van de onbemande DutCH4-pompen, die 24 uur per dag operationeel zijn. Van Wermeskerken verwacht dat de noordelijke vulstations ook particulieren uit Duitsland aan trekken. ”In Duitsland heb je al 750 aardgaspompen. Duitsers op doorreis naar bijvoorbeeld Amsterdam tanken nu al bij in Leeuwarden.”
Nieuwsarchief