Onderzoek:

06 jun 2008

Er zijn goede kansen voor de productie van algen in het Noorden. Wel moeten we met beide benen op de grond blijven staan, en er geen overdreven verwachtingen van hebben. Algen zijn niet “het groene goud”. Maar de productie van algen kan wel degelijk financieel aantrekkelijk zijn en daarmee zeer interessant voor de noordelijke economie

Dat is de conclusie van een onderzoek naar “Kansen voor Algen in Noord-Nederland”, van ingenieursbureau DHV en innovatie-onderzoeksbureau Nonagon, in opdracht van de provincie Groningen. Het werd donderdag 5 juni gepresenteerd tijdens een congres over de toekomst van algenteelt in het Noorden door dr. Monique Schoondorp van Nonagon.

Volgens Schoondorp zijn er dus zeker kansen voor algenteelt in het Noorden, voor de productie van algen voor bijvoorbeeld visvoer, cosmetica en chemie. Maar ook kunnen algen gebruikt worden om waardevolle stoffen als anti-oxidanten te winnen.

‘In het Noorden hebben we de beschikking over de benodigde productiefactoren, zoals de Waddenzee, de Eemshaven, mest, agrarische bedrijven en kennis. Ook zijn er subsidiemogelijkheden en instellingen als NOM en Energy Valley. Waar het nu om gaat is dat we al deze gunstige productiefactoren bij elkaar brengen. Voor ondernemers die dat doen liggen er zeker mogelijkheden’, zo betoogde Schoondorp.

Nieuwsarchief