Nord Stream AG legt laatste pijp door Oostzee

10 mei 2011

Nord Stream AG is klaar met het leggen van pijpleidingsegmenten van de eerste gasleiding door de Oostzee. De 1224 kilometer lange pijpleiding door de Oostzee moet de Russische gasvoorraden in Vybrog met de Europese markt verbinden. Er liggen nu drie leidingsegmenten op de bodem van de Oostzee klaar. Deze worden eerst uitgebreid getest waarna de verschillende delen van de leiding in de zomer met elkaar zullen worden verbonden.

Eind dit jaar moet fase 1 van de leiding voltooid worden. De leiding zal zo’n 27,5 miljard kubieke meter aardgas per jaar vervoeren. Verwacht wordt dat het eerste gas eind 2011 bij het landingspunt in Greifswald, Duitsland aan zal komen.

De aanleg van een tweede parallel lopende leiding moet eind 2012 klaar zijn. De twee Nord Stream-pijpleidingen bij elkaar kunnen dan maar liefst 55 miljard kubieke meter aardgas per jaar naar Europa vervoeren. Dat is genoeg om 26 miljoen huishoudens elk jaar van gas te voorzien.

De Gasunie heeft in totaal negen procent van de aandelen in handen van het project. De overige aandeelhouders in Nord Stream zijn het Russische Gazprom (51 procent), de Duitse bedrijven BASF/Wintershall en E.ON Ruhrgas (elk 15,5 procent) en het Franse GDF SUEZ (9 procent).

Nieuwsarchief