Noorden wil koploper worden in slimme stroomnetten

28 okt 2009

Noord-Nederland is kansrijk om een voorhoedepositie in te nemen als het gaat om intelligente (2energie-)netwerken. De Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (2NOM) en stichting Energy Valley denken twee of drie landelijke voorbeeldprojecten binnen te kunnen halen.

Dat bleek gisteren in Drachten, tijdens de bijeenkomst Smart Grids: De Marktkans! Deze slimme netwerken maken het mogelijk vraag en -aanbod van (2duurzame) energie nauwkeurig op elkaar af te stemmen.

Het meest concrete project waar NOM en stichting Energy Valley aan werken, moet gestalte krijgen in Meppel. De nog te bouwen wijk Nieuwveense Landen moet een duurzaam, CO2-vrij en energieproducerend gebied worden.

Verder praten beide partijen met onder meer de gemeenten Tynaarlo, Groningen, Emmen en Leeuwarden over project waar op grote schaal (2tientallen tot honderden woningen) kan worden geëxperimenteerd met smart grids. Het ministerie van economische zaken wil in totaal vijf proefgebieden hiervoor aanwijzen.

In Emmen worden slimme toepassingsmogelijkheden gezocht bij zowel de nieuwbouw van het dierenpark als de woningen en kantoren die gerealiseerd worden op de door de vrijkomende grond in de binnenstad. Rond 2015 moet de eerste slimme wijk in het Noorden worden opgeleverd.

Enexis, het vooral in Groningen en Drenthe sterk aanwezige voormalige netwerkbedrijf van Essent, heeft al vergaande ideeën om de slimme wijken vorm te geven. "En we hebben ook geld. We zoeken echter partners en een dak boven ons hoofd ofwel een plek waar we een en ander kunnen realiseren", zei Enexis manager innovatie Han Slootweg, "Zonder huis kunnen we niet verder."

Wijk houdt energie over met smart grid
Windenergie, zonnestroom, aardwarmte: de voorraad is onuitputtelijk maar het is niet altijd beschikbaar als je het nodig hebt. 'Slimme netten' kunnen dat probleem verhelpen en aldus een cruciale rol spelen in de stap naar een duurzame energievoorziening.

Zo'n Smart Grid kan bijvoorbeeld in opdracht van de bewoner de wasmachine opstarten wanneer de elektriciteit het goedkoopst is. Of de elektrische auto in de garage automatisch aan de oplader leggen. Bovendien kan de grid zelfgeproduceerde stroom uit de wijk opslaan of terugleveren aan het openbare net op momenten dat er overaanbod is en de prijs gunstig.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief