Nieuwveense Landen krijgt biogasvoorziening

16 apr 2010

De Meppeler wijk Nieuwveense Landen krijgt geen gasaansluiting. De energie in de nieuwbouwwijk wordt in de toekomst opgewekt met biogas en aardwarmte. Rond 2012 wordt het biogas betrokken van de naburige rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap Reest en Wieden en veehouders in de regio. Om de biogasvoorziening te kunnen realiseren wordt een Meppeler energiebedrijf opgezet. Dit werd donderdag bekend tijdens een bezoek van de Urgendatour Drenthe aan de gemeente Meppel.

De Nieuwveense Landen moet in 2030 een energieleverende wijk zijn. Bij de bouwstart van de wijk in 2011 worden al energiebesparende woningen opgeleverd. De huurders  en eigenaren zullen hier direct een financieel voordeel van hebben. Ook levert het aanwenden van biogas uit rioolslib en veemest een forse milieubesparing op.

Energiemaatschappij Rendo, waterschap Reest en Wieden (RWZI Meppel), de gemeente Meppel en de provincie Drente zullen binnenkort een samenwerkingsovereenkomst tekenen voor de biogasvoorziening. De juridische en organisatorische mogelijkheden voor het oprichten van een lokaal duurzaam energiebedrijf voor worden serieus onderzocht. De energie-eisen aan de woningbouw van de Nieuwveense Landen zal elke bouwfase strenger worden.

Bron: Meppeler Courant, 16 april 2010

Nieuwsarchief